WadWeten


Het Waddengebied is het werkterrein van veel wetenschappers. Onder de noemer WadWeten publiceren de Waddenacademie en de Leeuwarder Courant met ingang van januari 2021 iedere maand een artikel over recent onderzoek op en rond de Wadden. Wetenschapsjournalisten Tim van Oijen en Wouter Hoving beschouwen verschillende kennisdisciplines, waaronder de biologie, geologie en cultuurhistorie.

Op deze pagina

Bonte strandloper. Foto: Mark Zekhuis

Handig gereedschap van de steltloper: een buigende bovensnavel

4-4-2024 | Door Tim van Oijen

Het voorjaar is begonnen. Miljoenen steltlopers zoals kanoeten sterken aan in de Waddenzee ter voorbereiding op de (door)trek naar hun broedgebieden. Om efficiënt voedsel te verzamelen hebben steltlopers allerlei trucjes. Eén daarvan is het buigen van het uiteinde van de bovensnavel.

Lees meer op waddenacademie.nl

Gewone zeehond. Foto: Pixabay

Natuurfilms of -verhalen veroorzaken teleurgestelde zeehondenspotters

7-3-2024 | Door Wouter Hoving

Duitse onderzoekers ontdekten dat je beter niet te veel natuurartikelen kunt lezen voordat je een tripje boekt om zeehonden te spotten. Dat leidt tot teleurstellingen.

Lees meer op waddenacademie.nl

De gewone strandkrab. Foto: Eric Gibcus

Hoe de gewone strandkrab de wereld veroverde

1-2-2024 | Door Tim van Oijen

De gewone strandkrab is een algemene soort in de Nederlandse zoute wateren. Als je op het strand of het wad of langs een dijk een krab vindt, is het vaak deze. In Europa komt hij van nature voor, maar in veel andere werelddelen is hij geïntroduceerd. In een nieuw Engelstalig boek over de gewone strandkrab reconstrueren biologen hoe het dier zich over de wereld verspreidde.

Lees meer op waddenacademie.nl

Oester. Foto: Eric Gibcus via Saxifraga

Opwarming van de Waddenzee brengt ook iets moois: een heerlijk plekje voor oesterlarven

4-1-2024 | Door Wouter Hoving

We willen in onze Noordzee en Waddenzee meer inheemse platte oesters. De bottleneck: het aantal larven. Welke invloed de schommelende zeetemperatuur op die larven heeft, was tot dusver niet helemaal duidelijk. Dat zochten biologen van het zeeonderzoeksinstituut NIOZ uit.

Lees meer op waddenacademie.nl

Kleine pieterman. Foto: Sytske Dijksen

De kleine pieterman, zijn naam is klein…

7-12-2023 | Door: Tim van Oijen

De kleine pieterman is de giftigste vissoort van de Waddenzee. Hij is berucht bij vissers, die bij het sorteren van de vangst in de giftige stekels kunnen grijpen. Maar wat is het nou voor goedje dat de hevige pijn en andere klachten veroorzaakt? Dat vroegen wetenschappers zich anderhalve eeuw geleden ook al af, valt te lezen in een recente review. Sommigen waren niet te beroerd om het gif op zichzelf te testen.

Lees verder op waddenacademie.nl

Meer WadWeten

Op de overzichtspagina WadWeten op de website van de Waddenacademie zijn alle WadWetens te vinden.

In deze rubriek