Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- pagina 1
- ...
- pagina 668
- volgende pagina
Maar tien procent van de onderwaternatuur in de Waddenzee wordt effectief, volgens de internationale standaarden, beschermd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) dat woensdag is gepubliceerd. Daarbij komt ook nog eens dat beschermingsmaatregelen, zoals het aanwijzen van beschermde gebieden, wellicht op de verkeerde plaats worden toegepast. Dit komt uit het onderzoeksprogramma Waddenmozaïek dat is opgezet door de twee onderzoeksinstituten en Natuurmonumenten.
Sinds kort ligt er in de Eems-Dollard een bijzondere meetboei van Rijkswaterstaat. In de boei zit allemaal meetapparatuur om het watersysteem en het effect van verschillende proefprojecten beter te begrijpen. De pilots hebben als doel het slibprobleem van de Eems-Dollard te verminderen.
De Waddenzee kenmerkt zich door een enorme dynamiek, waardoor niet alleen het landschap, maar ook de zeebodem voortdurend verandert. De Deense kustautoriteit verricht momenteel, na 20 jaar, metingen naar de topografische hoogte van de zeebodem (Batymetrie) van het Deense deel van de Waddenzee. Hierbij worden nieuwe en efficiënte instrumenten gebruikt als groene laser, gps, drones en sonar.
De rechtbank Noord-Nederland heeft een streep gezet door de vergunning die Defensie nodig heeft voor militaire oefeningen op Vlieland. Volgens de rechtbank is het nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de militaire oefeningen voor de natuur. De zaak was aangespannen door de Waddenvereniging en Natuurmonumenten.
In opdracht van Rijkswaterstaat wordt vrijdag 15 november 2024 gestart met de renovatie van de veerinrichting van Vlieland. Zo wordt de autobrug, inclusief het systeem om hem te bedienen, verwijderd en vervangen door een tijdelijke brug. De gerenoveerde brug wordt in het voorjaar van 2025 weer teruggeplaatst.
In opdracht van de ministeries van Landbouw, Natuur & Voedselveiligheid (LNV) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wordt sinds medio 2023 door de Waddenacademie gewerkt aan het ontwikkelen van een ‘Staat van de Natuur in de Waddenzee’ (verder ‘Staat’ genoemd).
In de periode van maandag 11 tot en met vrijdag 22 november 2024 beoefenen NAVO gevechtsvliegtuigen op NAVO oefenlocatie de Vliehors range het afwerpen van bommen met explosieve lading. Deze vluchten vinden overdag plaats.
Tijdens het bestuurlijk overleg Wadden van oktober 2024 is het plan van aanpak Routekaart Bereikbaarheid vastgesteld. In het plan van aanpak staat waar Rijk en regio concreet aan werken de komende tijd. Zoals bijvoorbeeld optimalisaties in de mobiliteitsketen en logistieke keten naar de Waddeneilanden, of het verduurzamen van de Waddenveren.
In aanloop naar gesprekken in Den Haag over de bereikbaarheid van Ameland doet burgemeester Stoel een noodkreet. In een brief aan minister Madlener roept hij op om het besluit niet verder uit te stellen.
Op woensdag 23 oktober vond de persconferentie van het Waddenfonds plaats voor drie nieuwe IKW-Waddenfonds programma's. De programma's kregen eerder al goedkeuring vanuit de stuurgroep Waddenprovincies, maar nu heeft ook het Algemeen Bestuur van het Waddenfonds positief over de programma's besloten en kunnen de initiatiefnemers van start.
Het langjarige programma 'Wad gaat Om', dat het plasticprobleem in het Waddengebied grootschalig vanaf de bron wil aanpakken, krijgt een subsidie van ruim € 3,2 miljoen van het Waddenfonds. Het project omvat het opruimen van plastic soep, de verwerking ervan, het zoeken naar alternatieven voor plastic en bewustwording en gedragsverandering van overheden, ondernemers en het publiek.
Een goed gevulde Gysbert Japixczaal in het Fries Historisch en Letterkundig Centrum en bibliotheek Tresoar was getuige van een divers programma aan presentaties over onder meer de beschikbaarheid en het gebruik van Waddendata.
- pagina 1
- ...
- pagina 668
- volgende pagina