Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 8
- ...
- pagina 672
- volgende pagina
Resultaten

Op Terschelling zijn ratten gezien, dat is bijzonder, want op het waddeneiland komen er eigenlijk geen ratten voor.

Friesland is een nieuwe, tijdelijke attractie rijker: een zeer zeldzaam, klein vogeltje dat elk moment weer kan wegvliegen. De Alaskastrandloper heeft nog geen officiële Friese naam, maar dook kortgeleden op in de Waddenzee bij de pier van Holwert. De vogel trekt veel liefhebbers uit heel Nederland en zelfs daarbuiten.

Wie op de zeedijk even buiten Wierum niet naar de Waddenzee kijkt, maar juist de andere kant op, ziet wat bijzonders. Er staan daar gewassen zoals erwten en veldboontjes die je in deze streek van suikerbieten, uien en aardappelen normaal gezien niet tegenkomt.

342 vrijwilligers hebben de afgelopen acht dagen 1.695 kilo zwerfafval opgeruimd op de Noordzeestranden van Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel.

Het gaswinningsproject ten noorden van Schiermonnikoog is tegen een nieuw juridisch obstakel aangelopen. De rechtbank in het Duitse Oldenburg verbiedt gasbedrijf ONE-Dyas voorlopig de aanleg van een onderzeese stroomkabel.

De Waddeneilanden werken aan een 'integrale waterveiligheidsstrategie.' Dat is een ambtelijke term, maar wel heel belangrijk. Het moet de eilanden zo inrichten dat ze overstromingen beter kunnen opvangen.

Op it Skoar tussen Ternaard en Wierum zijn twee flamingo’s gespot. Jan Massier van de Vogelwacht kwam de dieren woensdag tegen in de Waddenzee.

De werkzaamheden aan de kwelder bij Wierum zijn in volle gang. De rijsdammen van de kwelder worden hersteld. Dit zorgt ervoor dat de golven beter gebroken worden en dit biedt meer kustbescherming. Deze werkzaamheden zijn voor een groot gedeelte te danken aan de inwoners van Wierum.

Rijkswaterstaat beheert enkele belangrijke Natura2000-gebieden op Ameland. Het gaat vooral om de kwelder Feugelpolle (onderdeel van N2000 Waddenzee) en het Groene strand (N2000 Noordzeekustzone). In beide gebieden broeden zeldzame tot zeer zeldzame broedvogels, echte specialisten met een voorkeur voor dit soort kustgebieden met een schelpen- of zandbodem. Ze broeden daar vaak ook omdat hun voedsel in de omgeving is, zoals vis en schelpdieren.

In de haven van Lauwersoog komt een zogenaamde getijdeninstallatie: een grote stalen ring die volstroomt bij vloed, leegloopt bij eb en onzichtbaar is bij springtij. Vanaf een bijbehorende loopbrug van 120 meter lang kunnen bezoekers het verloop van de getijden volgen en aan de andere kant de afmerende en uitvarende schepen bekijken.

Noordse sterns broeden nog steeds in het Waddengebied. Helaas in steeds kleiner aantal omdat het broedsucces structureel te laag is: er komen te weinig jongen groot. Dat komt onder meer door problemen die gerelateerd zijn aan klimaatverandering. Overstromingen en extreem hoog water zullen de soort steeds vaker parten spelen.

Voor het project PROSIT trekt het Waddenfonds € 2,5 miljoen uit. PROSIT zet in op de verdere ontwikkeling en verbetering van de TidalKite onderwatervlieger. Deze TidalKite haalt groene energie uit de stroming van water en wordt op termijn mogelijk ingezet om bij te dragen aan een energieneutraal Ameland.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 8
- ...
- pagina 672
- volgende pagina