Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 625
- ...
- pagina 672
- volgende pagina
Resultaten

Den Haag
In 1999 en 2000 hebben vissers onterecht vergunningen ontvangen om kokkels uit de Waddenzee te halen. Volgens de Raad van State in Den Haag stond niet vast dat de sector zonder schade aan de natuur te werk zou gaan. Achteraf - na een uitspraak van het Europese hof van justitie - blijkt dat die zekerheid wel nodig was geweest om toestemming te geven.

Ed Nijpels onderzoekt in opdracht van het kabinet hoe het beste een Waddenacademie tot stand kan komen. In zijn rol als kwartiermaker praat de Friese commissaris der koningin voor de zomer met alle betrokken partijen. De inventarisatie moet uiteindelijk leiden tot een advies aan het kabinet.

UTRECHT
Het Westland is dankzij zijn kassen ook in de donkere dagen voor kerst een zee van licht. Hier straalt het meeste licht de duisternis in. Vlieland, Schiermonnikoog en Ootmarsum zijn de donkerste gemeenten van Nederland, meldde de Stichting Natuur en Milieu dinsdag.

UTRECHT
Het Westland is dankzij zijn kassen ook in de donkere dagen voor kerst een zee van licht. Hier straalt het meeste licht de duisternis in. Vlieland, Schiermonnikoog en Ootmarsum zijn de donkerste gemeenten van Nederland, meldde de Stichting Natuur en Milieu dinsdag.

Sschiermonnikoog
Er gaat toch iets boven Groningen: Schiermonnikoog. Vanaf 1 januari ligt het hele eiland weer op Fries grondgebied. De gemeenteraad van Schiermonnikoog ging gisteravond met grote tegenzin akkoord met een financiële vergoeding van 23.000 euro aan buurgemeente Eemsmond. De grenscorrectie gaat door.

Het kabinet is bereid op termijn na te gaan of een verhoging van het Waddenfonds van 500 miljoen euro naar 800 miljoen euro wenselijk en noodzakelijk is. Vanuit het oogpunt van uitvoerbaarheid van het investeringspakket en financierbaarheid daarvan wordt vooralsnog vastgehouden aan een bedrag van 500 miljoen euro. Het kabinet komt daarmee gedeeltelijk tegemoet aan een motie van de Tweede Kamer.

VLIELAND/PIETERBUREN
Mensen op Vlieland en Terschelling moeten niet te dicht bij aangespoelde babyzeehondjes komen, omdat de moeders hun jongen met geweld verdedigen. Van Leni 't Hart van Zeehondencreche Pieterburen mogen de moeders bijten. "Als mensen te dichtbij de baby's komen, worden ze verlaten door de moederzeehond", waarschuwde ze maandag.

Schiermonnikoog
Het college van burgemeester en wethouders van het Friese Schiermonnikoog wil de gemeente Eemsmond 23.000 euro betalen voor een stukje van het eiland dat door zandafzetting in de Groningse gemeente is komen te liggen. Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond moet blijken of ook de raad akkoord gaat met de 'koop' van het stukje grond.

Texel
Een speciaal protocol moet in de toekomst ruzies over aangespoelde walvissen voorkomen. Aanleiding voor het opzetten van
een walvisprotocol is een ruzie tussen Texel en Vlieland over een bultrug die afgelopen zomer aanspoelde. Initiatiefnemer Kees Camphuysen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel heeft dat vrijdag gezegd.

Sinds 18 november verblijft een gewone dolfijn (Delphinus delphis) rondom de rode boei MK2 in de Mokbaai op Texel.

Uitspraak kan gevolgen hebben voor huidige visserij
Het Ministerie van LNV heeft in 2002 een vergunning voor mosselvisserij in de Waddenzee terecht geweigerd. De Producentenorganisatie Mosselcultuur heeft in dat jaar een aanvraag ingediend om op de wadplaten te mogen vissen. De Raad van State heeft in een bodemprocedure het Ministerie in het gelijk gesteld.

Texel
Op het strand van Schiermonnikoog spoelde op 24 november een emmer aan met daarop twee stukjes koraal. Volgens eilander Thijs de Boer, die het koraal bij paal twaalf vond, gaat het om de soort caryophyllia smithii (devonshire cupcoral) die voorkomt ten zuidwesten van Groot- Brittannie.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 625
- ...
- pagina 672
- volgende pagina