Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 48
- ...
- pagina 672
- volgende pagina
Resultaten

Vandaag ontvangt Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, het eerste exemplaar van De Bosatlas van de Wadden.

LEEUWARDEN/DEN OEVER - Het Waddenfonds draagt 43.500 euro bij om de historische vissershaven in Den Oever aantrekkelijker te maken.

Voor het eerst is een onderwatercamera gebruikt in de vispassage bij Den Oever. Vis kan via een buis door de Afsluitdijk naar het IJsselmeer zwemmen. Maar hoe doen zij dat en wanneer? Kroes Brugman Technical Solutions (KBTS) testte op verzoek van Rijkswaterstaat de cameraopstelling bij de vispassage. Dit leverde verrassende beelden op.

De bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum bij Lauwersoog is voorlopig uitgesteld. Dat hebben de gemeente De Marne en de Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee bekendgemaakt. Er zijn te veel bezwaren tegen het ontwerp van het gebouw, dat in de haven van Lauwersoog moet komen.

Voor de nieuwe advieskostenregeling van het Waddenfonds zijn in anderhalve week 36
subsidieaanvragen ingediend. Initiatiefnemers van projecten in het waddengebied kunnen sinds kort maximaal € 5000,-- subsidie aanvragen bij het fonds voor het inhuren van advies bij het ontwikkelen van plannen voor de Waddenregio.

De eerste week van de mosselzaadvisserij in het najaar op de Waddenzee zit er op. De mosselkwekers uit Yerseke, Bruinisse en Zierikzee hebben vergunning gekregen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij mogen in de weken 40, 42, 44 en 46 mosselzaad opvissen.

Werkzaamheden om de primaire waterkering op Terschelling te versterken starten op maandag 8 oktober. Op ongeveer 22 locaties zijn aanvullingen met zand nodig. Daarna voldoet de waterkering voor de komende 50 jaar aan het hoogste niveau voor waterveiligheid. Directeur Mieke Attema (Rijkswaterstaat) en wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema (gemeente Terschelling) geven maandag op Terschelling het startsein voor de werkzaamheden.

Zes dorpen brengen eerste geschiedenis in kaart

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de vraag hoe de Nederlandse Waddenzee zal reageren op de combinatie van klimaatverandering en delfstoffenwinning. De Waddenacademie en het Programma naar een Rijke Waddenzee hebben daarom gezamenlijk een aantal experts (prof.dr. Bert Vermeersen NIOZ/TUD: zeespiegelstijging; prof.dr. Peter Fokker TNO: bodemdaling; prof.dr. Zheng Bin Wang TUD/Deltares: sedimentatie; dr. Ad van der Spek: Deltares/UU: synthese) gevraagd om een state-of-the-art overzicht te geven van de wetenschappelijke kennis ten aanzien van de verwachte zeespiegelstijging, de bodemdaling en de sedimentatie van zand en slib in de Waddenzee.

Het opslaan van zoetwater in de grond kan grote voordelen bieden voor de landbouw in het Lauwersmeergebied en het hele noordelijke kleigebied. Boeren in gebied aan de rand van de Waddenzee worden dan minder kwetsbaar voor klimaatverandering en bodemdaling; en hebben de regie in eigen hand. Hierdoor is de teelt van kapitaalsintensieve gewassen als pootaardappelen, groenten en uien voor de toekomst gewaarborgd.

Wat kun je allemaal doen met het overtollige slib uit de Eems-Dollard? En hoe houd je tegelijkertijd het kustgebied bij Delfzijl veilig en leefbaar? Dat konden deelnemers aan de conferentie Eems-Dollard 2050 op 14 september met eigen ogen zien.

Onderzoekers van Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel zijn erin geslaagd larven te kweken van een inheemse oestersoort. Het gaat om de ‘platte oester’ (Ostrea edulis), een soort die al honderd jaar uit de Waddenzee is verdwenen. Het onderzoek heeft als doel om het natuurlijk herstel van de platte oesterbanken in de Waddenzee te bevorderen.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 48
- ...
- pagina 672
- volgende pagina