Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 45
- ...
- pagina 672
- volgende pagina
Resultaten

Rijkswaterstaat heeft vandaag met betrokken partijen afgestemd over het bergen van de overboord geslagen containers. Dit is een groots opgezette operatie: verloren containers en lading worden verder in beeld gebracht en tegelijkertijd wordt gestart met het bergen van gelokaliseerde objecten in de Eems, en aansluitend in de verkeersbaan boven de Waddeneilanden.

Naar de huidige inzichten zijn 238 van de 281 van de overboord geraakte containers van de MSC Zoe gelokaliseerd. Er is vastgesteld dat een groot deel van de containers op 2 locaties langs de vaarroute ligt. Over een lengte van 23 mijl zijn containers aangetroffen boven Terschelling, Schiermonnikoog en ten oosten van deze lijn.


Rijkswaterstaat houdt dit weekend een schoonmaakactie op de Rottums in de Waddenzee. In dit beschermde en gesloten natuurgebied is lading uit het containerschip MSC Zoë aangespoeld. Het schoonmaken gebeurt samen met Staatbosbeheer, de Waddenunit en een tiental vaste vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat.

De MSC Zoe is in de nacht van dinsdag op woensdag boven Borkum geen 30, maar 270 containers kwijtgeraakt. Dat meldt de Kustwacht. Intussen zijn 21 hiervan aangespoeld op Vlieland, Terschelling en Ameland. De overige 250 containers dobberen nog op zee.

Het Waddenfonds trekt voor het komende jaar opnieuw 500.000 eurouit voor subsidiëring van kleinschalige en vernieuwende projecten die de lokale vitaliteit in het Waddengebied versterken.

Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân en de gemeenten Ameland en Noardeast-Fryslân werken gezamenlijk aan een langetermijnvisie voor de verbinding van Ameland met de vaste wal. De aanpak om te komen tot deze visie is recentelijk door de partijen vastgesteld. Een advies met voorkeursvarianten wordt eind 2019 aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat gepresenteerd.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij heeft besloten vanaf volgend jaar nog eens vier jaar door te gaan met het programma 'Naar een Rijke Waddenzee'.

Impuls voor vergroening chemiecluster Delfzijl en biovergister Ameland

Organisaties die actief zijn op het gebied van bestuur, gebruik en beheer van de Waddenzee gaan hun (meet)gegevens en kennis delen. Het in de gaten houden van de belangrijkste ontwikkelingen, de basismonitoring, is nodig om tijdig veranderingen en bedreigingen te zien. De samenwerking is formeel bekrachtigd*, en wordt uitgewerkt door het kernteam basismonitoring. Er wordt gewerkt met jaarplannen. De overeenkomst heeft een looptijd van 4 jaar.

Het klimaat verandert omdat de temperatuur op de aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Onlangs sloeg het IPCC alarm: als de CO2-uitstoot niet wordt teruggebracht, kan dit desastreuze gevolgen hebben. Het vastleggen van CO2 staat daarom hoog op de agenda. Volgens recent onderzoek blijken kwelders kansrijk voor het vastleggen van CO2.

De Waddenzeedijk op Vlieland kan anders versterkt worden dan met de eerder gepresenteerde oplossing met een golfmuur.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 45
- ...
- pagina 672
- volgende pagina