Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 54
- ...
- pagina 672
- volgende pagina
Resultaten

Een kleine doorbraak in het onderzoek naar vaarrecreatie op de Waddenzee. De onderzoekers van het Monitoringsconsortium (MOCO) zijn er in geslaagd om de miljoenen data aan informatie van de radar te beheersen via de ontwikkeling van een algoritme.

Uitheemse soorten worden vaak als schadelijk beschouwd, maar de Japanse oesters die oprukken in de Waddenzee blijken juist meerwaarde te hebben.

Het kabinet heeft drie gebieden in de Noordzee aangewezen voor nieuwe windparken. Twee moeten voor de kust van de Noord-Hollandse plaatsen Petten en IJmuiden verrijzen. Het derde windpark moet ten noorden van Schiermonnikoog komen.

Een garnalenkotter die geen rokende dieseluitlaat heeft, maar een schoon schip dat vaart op waterstof. Het is geen vaag plan, maar een concreet idee dat in Lauwersoog wordt uitgewerkt. De 'garnalenkotter 2.0' is één van de pijlers onder een plan om Lauwersoog tot een duurzame haven te maken.

Vandaag start Rijkswaterstaat met een groot experiment in het Amelander Zeegat. Door 5 miljoen m3 zand op de zeebodem ver voor de kust neer te leggen, onderzoekt Rijkswaterstaat met deze pilotsuppletie hoe de Nederlandse kust op een duurzame manier kan meegroeien met de zeespiegelstijging.

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart is het feest op de Afsluitdijk. Dan opent het Afsluitdijk Wadden Center haar deuren voor publiek.

Het Waddenfonds investeert ruim 9,6 miljoen euro in het nieuwe Werelderfgoedcentrum Lauwersoog (WEC). Met deze bijdrage is de financiering rond voor het centrum, dat toeristen uit binnen- en buitenland moet informeren en inspireren over Werelderfgoed Waddenzee. Ook Zeehondencentrum Pieterburen krijgt onderdak in het WEC. Het centrum in Lauwersoog gaat in juni 2020 open. De totale investeringskosten in het centrum zijn ruim €19,6 miljoen euro.

BERLIJN - De aanwezigheid van Waddenzee Werelderfgoed is op de Internationale Toerisme Beurs (ITB) niet ongemerkt voorbij gegaan.

In het Regeerakkoord is voor deze kabinetsperiode een intensivering van 275 miljoen voor Natuur en Waterkwaliteit opgenomen. Enkele grote wateren in Nederland kampen met een gebrek aan zuurstof, onvoldoende verscheidenheid in leefgebieden of een overdaad aan slib. Om de waterkwaliteit, het onderwaterleven en de natuur te verbeteren, steken Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) extra geld te steken in grote projecten onder meer 16 miljoen in het Waddengebied.

Katja Philippart van de Waddenacademie legt in haar powercollege uit waarom de Waddenzee al honderden jaren het lopend buffet voor mens en dier is.

Werelderfgoed Waddenzee is een bijzonder maar ook kwetsbaar gebied. Ook in de Waddenzee is zwerfafval aanwezig. Dit heeft effect op dier en milieu. Om een beeld te krijgen wat er aanwezig is, start Rijkswaterstaat op 7 maart een veldonderzoek naar zwerfafval in de Waddenzee. Met de opgedane kennis uit dit onderzoek kunnen in de toekomst maatregelen worden geformuleerd om vervuiling van de Waddenzee door zwerfafval aan te pakken.

Uit recent monitoringsonderzoek blijkt dat het oppervlak aan mosselbanken op droogvallende platen in de Waddenzee in het voorjaar van 2017 is verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 54
- ...
- pagina 672
- volgende pagina