Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 22
- ...
- pagina 672
- volgende pagina
Resultaten

De vijf Nederlandse Waddeneilanden en de drie westelijke Duitse Waddeneilanden slaan de handen ineen en sturen donderdag een gemeenschappelijke brief aan de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Economische Zaken en Klimaat.

Er is veel verbijstering bij natuurbeschermingsorganisaties over het toestaan van spieringvisserij bij de spuisluizen van Kornwerderzand en Den Oever. Daarvoor zijn vergunningen verleend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij tot en met 2026.

Proeven op de wadplaat Hond-Paap hebben nieuwe kennis opgeleverd over de aanleg en ontwikkeling van mosselbanken in het zeer slibrijke Eems-estuarium.

De komende jaren wordt de Waddenzeedijk tussen Koehool en het Lauwersmeer verbeterd. In november 2021 heeft het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân de voorkeursoplossing voor de dijkverbetering vastgesteld.

Het doel van het versterken van onze dijken is helder: zorgen dat we in een waterveilig Nederland kunnen blijven wonen, werken én recreëren. Maar waar dijkversterkingen primair gericht zijn op waterveiligheid, worden natuur en biodiversiteit ook steeds meer meegenomen als nevendoelstelling.

Het is een bewogen eerste broedseizoen geweest op de broedpontons in Balgzandpolder en Lauwersoog. Het broedponton “de Sternstee” in Lauwersoog was erg succesvol met 46 paartjes visdieven. Het broedsucces was bijzonder hoog met 2 kuikens per paar. De broedschuit in Balgzandpolder heeft ondanks de pogingen van 21 paar kokmeeuwen geen volwassen jongen gezien.

Internationaal wetenschapssymposium komt met aanbevelingen voor bescherming van ecosysteem en biodiversiteit in de Waddenzee.

Uit onderzoek van Henk-Jan Niezen, student Kust- en Zeemanagement van de Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, blijkt dat er toekomstperspectief is voor een gemengd zilt bedrijf.

Op 8 november 2021 zijn de eerste harde structuren bij de Lauwersmeerdijk te water gegaan, de start van een pilot voor het verzachten van de randen van de dijk. Een unieke proef in de Waddenzee, waar de komende 3 jaar getest wordt hoe de onderwaternatuur bij de voet van de dijk het best verrijkt kan worden.

Tweederde van de Waddenzee ligt meestal onder water. De onderwaternatuur is nog onvoldoende bekend bij bestuurders, gebruikers, bewoners, beheerders en beleidsmakers. En goed beleid voor de onderwaternatuur van de Waddenzee ontbreekt, terwijl het een essentiële schakel in het Waddenecosysteem is.

Het aantal zeehonden in de Waddenzee is weer terug op het niveau van begin vorige eeuw. Dat meldt het Wadden Sea World Heritage op basis van tellingen in het Waddengebied in Nederland, Duitsland en Denemarken.

Het aantrekken van slib en de stijging van de zeespiegel heffen elkaar voorlopig nog op in het Waddengebied. Maar als het water verder stijgt is de toekomst van Wadplaten na 2050 niet zeker, blijkt uit ‘Wadden in Beeld 2020’. Door Jelle Rijpma en Rick Hoeksema.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 22
- ...
- pagina 672
- volgende pagina