Nieuwe samenwerking voor broedende kustvogels in Den Oever

Gepubliceerd op 16 mei 2025

Afgelopen vrijdag is in Den Oever de samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Hollands Kroon en natuurvereniging Wierhaven.

Daarmee is de aftrap gegeven voor een bijzondere proef: een drijvend broedeiland dat de komende 3 jaar onder andere de stern en de visdief moet helpen aan veilige broedplekken. Projectleider Sander Holthuijsen van Rijkswaterstaat neemt ons mee in deze nieuwe samenwerking.

Wat is een broedponton?
Een broedponton is, eenvoudig gezegd, een drijvend eiland, ingericht als kunstmatig broedgebied. In Den Oever hergebruiken we een oud schip uit 1928, waarvan het dek is dichtgemaakt. Daarna is deze bedekt met grind, kiezels en schelpen – materialen die onder andere de noordse stern en visdief aantrekkelijk vinden voor het bouwen van nesten. Het hek rond het ponton zorgt ervoor dat kuikens niet in het water vallen, en met verstopplekken in de vorm van gresbuizen worden jonge vogels beschermd tegen roofvogels.

‘Oorspronkelijk zijn deze pontons ontwikkeld als tijdelijke compensatie als er bijvoorbeeld een broedlocatie verdwijnt door werkzaamheden of de sloop van een gebouw,’ vertelt Holthuijsen. ‘Maar in dit geval doen we iets extra’s: we zetten het broedponton in om het broedsucces te stimuleren, ook al is er geen directe verstoring. Op deze manier hopen we het herstel van deze populaties een duwtje in de rug te geven.’

Volledig artikel op website Rijkswaterstaat