Einde broedseizoen strandbroeders op Ameland: “Dit jaar was geen succes”
AMELAND – Het broedseizoen van de strandbroeders bij Ballum op Ameland is weer voorbij. De kleine kustvogels die hier hun nestjes maken, trekken zich langzaam terug. Helaas was het dit jaar geen succes: van de veertien gevonden nesten van de zeldzame strandplevier is er niet één uitgekomen.
Dat is teleurstellend, zegt bioloog en vogelliefhebber Johan Krol. “Waarschijnlijk was er niet genoeg voedsel. Dat kan komen door het stuifzand, dat ervoor zorgt dat insecten en ander voedsel moeilijker te vinden zijn. Elk jaar is anders. Niet alleen qua vogels, maar ook qua landschap. Ameland verandert voortdurend. Tien jaar geleden was dit hele gebied nog zee.”
Wat zijn strandbroeders
Volgens Krol zijn strandbroeders vogels die hun eieren op het strand leggen en daar ook broeden. Specifiek op Ameland gaat het dan vooral om de bontbekplevier, strandplevier en de dwergstern. “Dat heeft met Natura2000-gebied te maken, dat zijn de strandbroeders die zijn aangewezen voor dit gebied”, aldus Krol. “Met name de strandplevier is zeldzaam. Als er dertig paartjes zijn in heel de Waddenzee, kunnen er zomaar veertien op Ameland zitten en geen enkele op Texel. Dat komt omdat Ameland nog relatief rustig is. Er is voedsel, er is ruimte en er is bescherming. Een deel van het gebied wordt tijdelijk afgesloten voor de strandbroeders. Op de één of andere manier weten de vogels Ameland goed te vinden.”