Waddennatuur onder druk: "Nog nooit eerder waargenomen veranderingen"

Gepubliceerd op 16 februari 2024Internationaal, Natuur en LandschapAangemaakt door Omrop Fryslân

Trekvogels die hier geen garantie meer hebben op voedsel, zeesterren die mossels opeten en de wadpier die helemaal dreigt te verdwijnen. Het zijn gevolgen van de klimaatverandering op de Wadden, staat in een internationaal rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Wat de klimaatverandering doet met de Waddenzee hakt er behoorlijk in, staat in het 'quality status report' dat is geschreven door Waddenonderzoekers uit Nederland, Duitsland en Denemarken. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) zien zaken veranderen die ze nog nooit eerder hebben gezien.

Het laatste rapport kwam uit 2017 en sindsdien is er flink wat veranderd, vertelt NIOZ-onderzoeker Katja Philippart. Zij is de hoofdauteur van het rapport en directeur van de Waddenacademie. "We zijn getuige geweest van nog nooit eerder waargenomen veranderingen, waaronder de eerste massale kokkelsterfte in de zomer van 2018, een bijna halvering van de toevoer van rivierwater en een versnelling van zeespiegelstijging met bijna 60%."

Volledig artikel op website Omrop Fryslân

Het internationale QSR rapport