Werelderfgoed Waddenzee op Internationale Toerisme Beurs in Berlijn
Onder het motto “Natuurbeheer en Welvaart" nemen het Werelderfgoed Waddenzee en het UNESCO-Programma voor Werelderfgoed en Duurzaam Toerisme deel aan de ITB-Berlijn.
Deze grootste toerismebeurs van de wereld vindt plaats van 9 tot 13 maart 2016 in Berlijn. Werelderfgoed Waddenzee bevindt zich in de Hal 4.1, stand 227 en biedt een gevarieerd en interessant programma, met activiteiten rondom het thema Waddenzee zowel voor de toerismebranche als voor individuele bezoekers. Hier kunnen bezoekers meer te weten komen over hoe toerisme georganiseerd kan worden in een kwetsbare omgeving, maar ook over wat voor nieuwe mogelijkheden er zijn dankzij de werelderfgoed-status. Praktijkvoorbeelden het hele Waddenzeegebied, maar ook van andere locaties die op de Werelderfgoedlijst staan, tonen hoe de bewoners de bescherming van deze “uitzonderlijke universele waarde” omarmd hebben, en hoe deze gebruikt kan worden om toerisme in het gebied te transformeren, te verbeteren en te ontwikkelen.
“De UNESCO-Overeenkomst van het Werelderfgoed is één van de meeste succesvolle VN-instrumenten om de culturele diplomatie en de dialoog rondom het behoud van cultuur- en natuurerfgoed te bevorderen. Het is voor ons een eer en een genoegen om samen te werken met het UNESCO-Programma voor Duurzaam Toerisme, om de activititeiten van Werelderfgoed Waddenzee aan de wereld te tonen,” aldus Rüdiger Strempel, Secretaris van het Gemeenschappelijk Waddenzeesecretariaat (CWSS). Volgens Anja Domnick, namens het CWSS verantwoordelijk voor de Strategie voor Duurzaam Toerisme, “is Werelderfgoed Waddenzee voor de hele wereld een duidelijk voorbeeld van natuurbehoud, en tegelijkertijd een belangrijke reisbestemming. Dit zorgt voor allerlei mogelijkheden om lokale economieën verder te ontwikkelen.”
Op woensdag 9 maart neemt Werelderfgoed Waddenzee deel aan de 11de Pow-Wow voor de Toerismebranch. Deze bijeenkomst heeft dit jaar als thema “zorg voor ons water”. Onder de sprekers zijn Peter Südbeck, Directeur van het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee, en Peter Debrine van het UNESCO-Programma voor Werelderfgoed en Duurzaam Toerisme. Beide zullen ingaan op de vraag hoe de werelderfgoed-status de duurzaamheid van het Waddenzeegebied kan versterken.
Op vrijdag 11 maart kunnen bezoekers zelf met de deskundigen van gedachten wisselen over duurzaam toerisme en werelderfgoed, in het kader van een masterclass en een paneldiscussie.
Het volledige programme voor de toerismebranche vindt u hier:
www.waddensea-worldheritage.org/events/2016-02-23-wadden-sea-world-heritage-presents-itself-itb-berlin (in het Engels).
Tijdens het weekend kunnen individuele bezoekers de Waddenzee beleven met allerlei activiteiten, waaronder kaarsenmaken, een jutters- en een trekvogelspel, en een loterij. Het publiek is hiermee in de gelegenheid om meer te leren over de rijkdom die de Waddenzee te bieden heeft, en toont opnieuw aan dat de Waddenzee, die zich toch over drie verschillende landen uitstrekt, één geheel is, en als zodanig Werelderfgoed.
Het volledige weekendprogramma voor het algemeen publiek vindt u hier: www.waddensea-worldheritage.org/de/veranstaltungen/2016-02-23-das-weltnaturerbe-wattenmeer-praesentiert-sich-auf-der-itb-berlin (in het Duits).
Tijdens de ITB, zal tevens in Hal 4,1 stand 208 een expositie te zien zijn die door het CWSS is georganiseerd. Deze expositie over de “Kroonjuwelen van de Wereldzeeën” toont de schoonheid van de 47 zeelocaties die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Hier vindt u prachtige plaatjes en achtergrondinformatie over plekken als de Galápagos-eilanden in Ecuador, het Tubbataha-Rif in de Filippijnen, en natuurlijk onze eigen Waddenzee.
Nederlandse inbreng
Tijdens de ITB zal er constant een vertegenwoordiger van het Nederlandse gedeelte van het Werelderfgoed Waddenzee aanwezig zijn. Op vrijdag neemt Jaap Verhulst, regio ambassadeur van het ministerie van Economische Zaken, plaats in een paneldiscussie over Duurzaam toerisme. Een belangrijke vraag daarbij is hoe we er voor kunnen zorgen dat de lokale economie voordeel kan halen uit de werelderfgoedstatus.
Tijdens de zaterdag en zondag presenteren een aantal Nederlandse partners zich. Onder het moto “proef de Waddenzee” kunnen bezoekers kennismaken met typische regionale lekkernijen waaronder, droge worst van Weidenaar, Nobeltje, Amelander kaas, kaas van Kleiracht, Bosplaataperitief, Terschellinger Skyltje, siropen van Wadengoud, kwark van Waddenmax, Zee Eik van ’t Ailand, mosterd van Abrahams mosterdemakerij en Waddenland water. Waddenzee werelderfgoed werkt hiervoor samen met de regio Noordoost Friesland, de Groninger Waddenzee regio’s, VVV Ameland en Westcord hotels.
Over de Waddenzee:
Het Werelderfgoed Waddenzee strekt zich uit over 500 km langs de Noordzeekust van Denemarken, Duitsland en Nederland, en vormt het grootste ononderbroken stelsel van droogvallende zandbanken en modderplaten ter wereld. Hier krijgen natuurlijke processen vrij spel.
In 2009 is de Waddenzee opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst vanwege haar geologische en ecologische waarde, die wereldwijd uniek is. Zo´n dynamisch landschap met zoveel verschillende natuurlijke leefgebieden, gevormd door de wind en de getijden, bestaat nergens anders. In de Waddenzee leven 10.000 verschillende planten- en diersoorten, die zich voortdurend aanpassen aan de zich steeds veranderende omgeving. Biodiversiteit wereldwijd (zoals bijvoorbeeld trekvogels) is afhankelijk van de Waddenzee.