Eerste oogst lamsoor
In de kassen van het Nordwin College en Hogeschool van Hall in Leeuwarden is het afgelopen jaar gewerkt aan het kweken van de zilte groenten lamsoor en zeekraal in een speciale zoute kas.
En niet zonder succes, want dinsdagochtend kreeg kok Albert Kooij van Hogeschool Stenden het eerste kistje met lamsoor. Kooij was bijzonder goed te spreken over de kwaliteit van de groente. Volgens hem gaat het om een streekproduct met ‘grote culinaire potentie’.
Lamsoor kan rauw gegeten worden, maar ook gebakken, en in combinatie met vlees of vis.
De lamsoor en zeekraal zijn gekweekt door hydrokweker Timo Vervoort. Hij wil proberen om de lamsoor volgend jaar ook te laten kweken door een groententeler aan de Waddenkust. Ter Voort heeft grote verwachtingen van lamsoor, omdat het een bijzonder gezonde groente is. Ter Voort streeft er naar lamsoor in plaats van een ‘exlusief en culinair product’ een ‘gewone groente’ wordt, die in alle supermarkten verkrijgbaar is.