SBB: woningen op Wadden te hoog getaxeerd

Gepubliceerd op 23 juni 2010Natuur en Landschap, Overheid, Sociaal-economischAangemaakt door Vasco van der Boon, Het Financiële Dagblad

'Onzorgvuldige taxaties' van onroerend goed vertekenen de waarde van vakantiewoningen op de waddeneilanden. Dit concludeert Staatsbosbeheer (SBB) uit onderzoek van ingenieursbureau Oranjewoud, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. Het rapport is ingebracht bij de Tweede Kamercommissie van landbouw die zich vandaag in een procedurevergadering over dit slepende dossier buigt.

Staatsbosbeheer is de belangrijkste uitgever van gemeenschapsgrond in erfpacht op de eilanden. Er zijn 400 erfpachters. De meesten bezitten er een recreatiewoning. Zij organiseren zich sinds twaalf jaar met toenemende felheid tegen pogingen van SBB om de erfpacht mee te laten stijgen met de marktwaarde van hun vakantiewoningen. Die is volgens ingenieursbureau Oranjewoud 'explosief' toegenomen. Het bureau bekeek in opdracht van SBB alle vastgoedtransacties op de eilanden van de afgelopen twintig jaar. Geconcludeerd wordt dat de hoge verkoopprijzen van de vakantiewoningen 'mede veroorzaakt wordt door de lage erfpachtcanon' die SBB ontvangt. Daardoor zijn kopers volgens Oranjewoud bereid een steeds hogere bonus te betalen bovenop de waarde van de opstal. Als SBB de grondwaarde laat taxeren, leidt dat systematisch tot 'onderschrijding' van de marktwaarde. Procedures leiden daarna volgens Oranjewoud 'in vrijwel alle gevallen' tot nog lagere waarden.

Het geschil tussen de erfpachters en Staatsbosbeheer draait om tientallen miljoenen euro's. Dat bedrag zou Staatsbosbeheer volgens boze erfpachters als extra opbrengst krijgen uit de voorgestelde canonverhoging. Uit het onderzoek van Oranjewoud blijkt dat de canon stelselmatig achterblijft bij de marktwaarde van de vakantiewoningen. Daardoor wordt het recht om te pachten van de weeromstuit meer waard. Ook daarbij gaat het 'om tientallen miljoenen euro's aan overheidsmiddelen die 'zomaar' ten goede zouden komen aan de huidige erfpachters van Staatsbosbeheer', schrijft rentmeester Peter Overwater aan de Kamer.

Bronnen rond het onderzoek van Oranjewoud laken de rol in dit geschil van 'een klein clubje' vastgoedtaxateurs dat op de eilanden werkt. In opdracht van de huizenbezitters zouden die systematisch veel lagere taxatiewaarden produceren dan de externe taxateurs die SBB inhuurt. De pachtcontracten schrijven bij zulke tegenstrijdige taxaties inschakeling van een derde voor. Ook die kiezen volgens ingewijden steeds partij tegen de verpachter. Vasco van der Boon, Het Financiële Dagblad