Werelderfgoedstatus ondersteunt duurzaam toerisme
Economische crisis gaat aan Texel voorbij
Op Nederlands grootste Waddeneiland Texel is vol trots gereageerd op de toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de Waddenzee. Hiermee wordt erkend hoe uniek het Waddengebied is en wordt een belangrijke stap gezet om het voor de toekomst te behouden. Dankzij die natuur heeft Texel zich ontwikkeld tot een sterk toeristisch product. De economische crisis gaat tot op heden zelfs voorbij aan het toerisme op Texel.
In de IJstijd werd hier de Hoge Berg gevormd toen gletsjers massa's keileem en zwerfkeien achterlieten. Fungerend als 'Scharnier van Holland' zorgde deze solide hoogte ervoor dat de holle kustlijn van Holland werd omgebogen en de bolle lijn van de Waddeneilanden kon ontstaan. Zonder die scharnierfunctie van Texel zou de Nederlandse kustlijn zijn afgesleten tot aan Amersfoort en zou de Waddenzee niet bestaan.
Het Waddengebied is het grootste en een van de belangrijkste natuurgebieden van West-Europa. Het vormt een onmisbare schakel in een wereldwijd ecosysteem. Dit unieke getijdengebied is vol van leven: zeehonden, vogels, vissen, maar ook bodemleven.
Dat toerisme prima samen gaat met natuurbescherming en dat die twee elkaar zelfs versterken, bewijzen de uitgestrekte natuurgebieden op het Waddeneiland. Een derde van Texel bestaat uit natuurgebied, dat voor het overgrote deel is uitgeroepen tot Nationaal Park. Natuur die uniek is in Nederland of zelfs voor Europa en de belangrijkste reden is voor toeristen om naar Texel te komen.
Natuur en toerisme
De vogelrijkdom van Texel is wereldberoemd. Bijna nergens op de wereld komen zoveel vogelsoorten voor: circa 300, waarvan 100 soorten ook op het eiland broeden. Zo is Texel de meest noordelijke plek van Europa waar lepelaars leven. Hier is de grootste lepelaarkolonie van Nederland gevestigd. De elegante witte vogels zijn vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer van dichtbij te zien, zonder dat zij daardoor op enige manier gehinderd worden.
In de rest van Nederland zijn wilde orchideeën zeldzaam, maar op Texel groeien er miljoenen. Op het Waddeneiland leven bedreigde diersoorten zoals de noordse woelmuis, velduil, schorzijdebij en rugstreeppad.
De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee van oudsher ongehinderd kan binnenstromen. Een magnifiek landschap, met een ongewone vegetatie van 'zoutminnende' planten als lamsoor en zeeaster.
Toerisme en recessie
Nu de economische crisis duidelijk invloed heeft op de uitgaven van de consument, is het voor toeristeneiland Texel extra interessant om in de gaten te houden hoe het aantal boekingen is ten opzichte van vorig jaar. In 2009 zijn de boekingscijfers van VVV Texel gestegen, een duidelijk verschil met veel andere toeristische gebieden. 'Texel heeft bewezen een ijzersterk en 'recessie proof' toeristisch product te zijn', aldus Wouter de Waal, directeur van VVV Texel. 'Texel biedt overigens veel meer dan alleen natuur. Er zijn ook tal van activiteiten en een ruime keuze aan accommodaties.'