Twaalf nieuwe exoten ontdekt in Waddenzee
LEIDEN - In de Waddenzee zijn vorige maand liefst twaalf uitheemse diersoorten ontdekt, die daar nog niet eerder waren aangetroffen. Sommige kunnen zeer nadelig zijn voor de inheemse onderwaterplanten en -dieren.
Onderzoekers van Naturalis en het Rijksherbarium hebben in opdracht van het ministerie van landbouw, natuur en visserij drie weken gezocht in jachthavens. Zeebioloog Arjan Gittenberger noemt het "een beetje een schok" dat er zomaar twaalf nieuwe soorten opdoken. "We blijken nog lang niet alles over het onderwaterleven van de Waddenzee te weten." Vooral de drijvende steigers in jachthavens zijn een verzamelplaats van exoten. Het water rondom is relatief helder en door het meebewegen hebben de steigerbewoners minder last van zand en periodieke duisternis.
Gittenberger ziet jachtjes ook als voornaamste transporteurs van de uitheemse soorten. "Die worden relatief weinig gecontroleerd." Sommige exoten zijn berucht, omdat ze de inheemse fauna overwoekeren of wegconcurreren. Zo is de slingerzakpijp in bijna alle havens aangetroffen, waar hij over andere soorten heengroeit. Ook de druipzakpijp, een witte woekeraar, zit nu in de Waddenzee onder Terschelling. "In Nieuw-Zeeland zijn hele schepen en havens in plastic verpakt om hem kwijt te raken", zegt Gittenberger.
Een andere invasiegast is het grote bruinwier wakame, dat op de bodem hele wouden kan vormen. Deze soort is via de Oosterschelde tot in de Waddenzee opgerukt. Op het ministerie van LNV studeert een speciaal team op de vraag wat er met al deze exoten moet gebeuren.