Nesten zeldzame vogels doelwit handelaren

Gepubliceerd op 2 juli 2009Natuur en Landschap, Wetgeving

TERSCHELLING - In Friesland zijn handelaren actief die nesten van beschermde vogels leeghalen en de buit tegen flinke bedragen verkopen aan liefhebbers. Dit vermoedt het regionale milieuteam van de Friese politie, na incidenten op Terschelling en in Earnewâld.

Op het waddeneiland werden vorige week twee nesten van de zeer zeldzame blauwe kiekendief geplunderd. Van deze roofvogel vliegen er in Nederland nog maar een kleine dertig stellen rond. Uit één nest verdwenen vijf jongen, uit een tweede werden drie eieren weggehaald. Eén jong werd ongemoeid gelaten. "Het lijkt geen natuurlijke oorzaak te hebben", zegt Freek Zwart van Staatsbosbeheer. Zo liep er naar één van de nesten duidelijk een pad dat door mensen moet zijn gemaakt. Bovendien verdwenen de jonge vogels op het moment dat zij bijna konden vliegen: in het handelscircuit het meest gunstige moment om ze te verpatsen.

Eerder, zo meldt Michel Pol van het regionale milieuteam, verdwenen uit Earnewâld al jonge ooievaars onder verdachte omstandigheden uit hun nest. ,"Het lijkt er op dat mensen zeldzame vogels wegpakken om ze aan volièrehouders door te verkopen". Hij noemt Duitsland en België als oorden waar de vogels geregeld belanden. Voor wilde vogels is in het illegale circuit veel belangstelling, weet Pol. Hij kent verhalen van vogelrovers die in een busje met een broedmachine op jacht gaan naar kluten, tureluurs, zwarte sterns, lepelaars of grutto's. "Dan denk je: wat moet iemand met een ooievaar? Maar ik heb ze laatst zelfs op Marktplaats gezien." Verzamelaars hebben er grof geld voor over. Pol: ,"Van de bruine kiekendief heb ik ooit eens een prijs van 1500 Euro voorbij zien komen. De blauwe kiekendief is nog zeldzamer, dus die prijs zal nog hoger liggen." Een ooievaar, vooral populair in België, levert al gauw 800 Euro op.

"Als we een leeg nest aantreffen, proberen we wel altijd dna-materiaal veilig te stellen", vertelt Pol. Als iemand vogels wil verkopen, moet hij formeel een vergunning aanvragen bij het ministerie. "Als dat gebeurt vragen wij het ministerie een seintje te geven. Dan kunnen we het materiaal vergelijken. Maar de kans is heel klein dat je de handelaar vindt. Daarvoor moet je het toch van getuigen hebben." De politie en Staatsbosbeheer houden de nesten van de blauwe kiekendief na de plundering van vorige week extra in de gaten.