Eilanden energiek op milieutoer
BALLUM - De vijf Nederlandse waddeneilanden willen in 2020 zelf in de energie- en watervraag voorzien. Een heidens karwei, maar het is de eilanders menens. Terschelling gaat echt naar kokend water boren. Ameland produceert zelf al waterstof voor het fornuis en Schiermonnikoog maakt stappen in kalm en geluidloos groepsvervoer.
De Friese eilanden presenteerden hun vorderingen gisteren in Ballum en Nes, waar duurzaamheidsvoorvechters van de stichting Urgenda poolshoogte kwamen nemen. De bijeenkomst begon te laat, doordat het zonne-energietreintje van Schier op zijn gastritje tussen boot en gemeentehuis door de politie werd aangehouden.
Of er wel een vergunning en een verzekering voor was, wilde de sterke arm weten. Symptomatisch, volgens de mensen van Urgenda. Initiatieven voor een fossielvrije economie rijzen als paddenstoelen uit de grond, maar heel vaak blijken wetten en regels een sta-in-de-weg.
Burgemeester Albert de Hoop van Ameland vindt dat de overheid buigzamer moet zijn. 'Als iemand een windmolentje aanvraagt, moet je zorgen dat je beleid daar op toegesneden is.' Wethouder Nico Oud wil dan ook de subsidieverstrekking makkelijker maken. Denemarken en Duitsland zijn daar veel beter in.
Ameland ziet de zon als een belangrijke bondgenoot. Er is al contact met de firma die fotovoltaïsche folie zegt te kunnen leveren. 'Dat moet op de daken van de zomerhuisjes', vindt De Hoop. Het eiland krijgt binnenkort een landelijke primeur met openbare snelopladers voor elektrische fietsen en scooters. De vinding, die is ontwikkeld door energiebedrijf Eneco en fietsenfabrikant Sparta, beperkt het 'vullen' van een accu tot hooguit een half uur. Maar het is pas echt áf als de elektriciteit dan ook schoon is opgewekt, vindt Johan Kiewiet van de Amelander Energiecoöperatie (AEC). Samen met adviseur Sahish kumar Beella van de TU Delft bekijkt de AEC of de snelopladers gauw op zonnepanelen kunnen worden aangesloten. Beella denkt dat ook het eilander bagagevervoer zonder oliestook kan functioneren.
Terwijl Ameland het zoekt in kleine stapjes, in nauw overleg met de middenstand, wil Terschelling de schone energiewinning groot aanpakken. Er staan proefboringen op stapel naar water van 90 tot 140 graden, waarmee ook elektriciteit kan worden opgewekt. Om eenderde deel van het eiland van warmte en elektra te voorzien is een centrale van dik 50 miljoen euro nodig.