Afschieten Schylger edelherten onontkoombaar

Gepubliceerd op 4 februari 2009Natuur en Landschap, Overheid, WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant (Halbe Hettema)

WEST-TERSCHELLING - Het schiet niet op met het vangen van de op Terschelling uitgezette edelherten. Er zitten al heel wat manuren in, maar met de vangst van een enkel dier valt het resultaat tot nu toe tegen. Het wordt tijd voor zwaarder geschut.

De kwestie ligt zo gevoelig dat natuurminister Gerda Verburg zich er persoonlijk mee bemoeit. De instanties die er mee te maken hebben, van jagers tot natuurbeheerders, verwijzen voor informatie allemaal naar een centraal punt: de woordvoerder van de noordelijke directie van LNV.

Die vertelt dat de vangpogingen gisteren zijn hervat. Verder wenst zij niet op de toekomst vooruit te lopen. Toch is eenvoudig te voorzien wat er gaat gebeuren: als vangen niet lukt, is doden onontkoombaar. In ons land wordt het edelhert alleen als inheemse diersoort getolereerd op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen. Daar buiten, dus ook in Friesland, komt dit hert niet in de regelgeving voor. Het provinciale faunabeheerplan kent niet eens edelherten. Het uitzetten van de dieren op Terschelling wordt daarom als niet te gedogen faunavervalsing beschouwd.

Het ministerie moet nu wel haast maken, want als de herten al te lang van hun vrijheid mogen genieten zullen ze zich in rap tempo voortplanten. Dan komt er een moment dat er zoveel herten zijn dat ze een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid en alsnog moeten worden afgeschoten, in veel grotere aantallen dan waarvan nu sprake is.

Op dat moment wordt ook de nu rondzingende suggestie nog eens extra gevoed dat jagers belang zouden hebben bij een flinke populatie edelherten op Terschelling. Ze zouden er een mooi te bejagen dier bij hebben waar bovendien flink aan te verdienen valt. Hun belangenorganisatie KNJV schuift dat idee trouwens resoluut aan de kant. Ook al komt het zo ver dat uit oogpunt van schadebestrijding op de edelherten gejaagd moet worden, dan wordt dat een klus waarvoor specialisten worden aangewezen en dus niet de eilander wildbeheereenheid. Om al dit gedoe voor te zijn, moet het ministerie nu spijkers met koppen slaan.

Te voorzien is dat de Partij voor de Dieren op de achterste poten zal staan, maar dat wordt alleen maar erger naarmate de hertenstand toeneemt en echt voor problemen zorgt. Afschieten van herten is een stuk gemakkelijker dan verdoven, zeggen deskundigen. Het is tijd dat maar eens te laten zien.