NAM wil ook bij Bedum de vogels helpen
Hoogleraar Theunis Piersma twijfelt aan effect van groen licht. Volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij zijn de eerste testresultaten 'waanzinnig goed'. Vogeltrekspecialist prof. dr. Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen blijft echter sceptisch over de nieuwe 'vogelvriendelijke' verlichting op de gaswinningslocaties op en rond het wad.
Na de veerhaven van Ameland en het boorplatform L15 bij Vlieland zet de NAM vanaf morgen ook de gaslocatie bij Bedum in het blauwgroene licht.
Door het verdwenen rood reageert de oogbol van de vogels anders, zegt een NAM-woordvoorder. In de fraaie flyer over het Groen Licht staat simpelweg dat dankzij deze ontwikkeling het magnetisch kompas niet verstoord wordt, zodat de trekvogels 's nachts niet langer bij duizenden tegelijk om de boortorens blijven cirkelen. Het Groen Licht beperkt deze rondjedraaiers tot enkele tientallen, zo schijnt waargenomen te zijn. Belangrijk, omdat de vogels tijdens de trek hun energie wel beter kunnen besteden.
Te weinig resterende energie leidt tot verdrinking voordat het einddoel gehaald is. Hoeveel vogels op deze manier het slachtoffer worden van conventioneel verlichte offshore activiteiten is volgens de NAM niet bekend. Als bijkomende zegening levert het Groen Licht een scherper zicht op voor de werkers op offshore locaties.
De woordvoerster voegt daar als klap op de vuurpijl aan toe dat na de eerste NAM-publicaties over het Groen Licht uit alle delen van de wereld enthousiast gereageerd is. China niet uitgezonderd. Verontruste ambtenaren uit diverse windstreken mailden om meer informatie: ze oordeelden dat te veel vogels zich te pletter vliegen tegen hun kantoorkolos. De toekomst van de 'roodarme' lampen kortom, ziet er goudkleurig uit. Vooral als de openbare verlichting straks de groene kant op gaat. En als alle platforms op alle wereldzeeën mee gaan doen.
Zowel de NAM als Philips, de ontwikkelaars, zouden hun aandeelhouders uiterst gelukkig kunnen maken. Als het allemaal klopt zou dat inderdaad zeer interessant zijn, oordeelt vogeltrekspecialist Theunis Piersma. Maar eerst zien en dan geloven: hem is nog geen enkele wetenschappelijke publicatie bekend waarin het fenomeen en de bijbehorende resultaten op verantwoorde wijze worden toegelicht. De publicaties tot nu zijn ’nog niet super onderbouwd’. "Toon aan dat het werkt", roept Piersma de initiatiefnemers toe. "Anders is het een gemiste kans."