Harlingen breidt uit op het Wad
Harlingen - Harlingen Seaport wil de Industriehaven buitendijks uitbreiden met zo'n 150 hectare, inclusief water. Na de zomer gaat directeur Murk de Jong met het plan de boer op. Hij weet zich verzekerd van de steun van de gemeente en de provincie.
Goed voor 500 arbeidsplaatsen
De Industriehaven loopt vijf jaar eerder vol dan verwacht. Over twee jaar zullen vrijwel alle kavels bebouwd zijn, aldus De Jong. "Dan hebben we een serieus probleem. De investeerders staan in de rij." Aanjager is de energiecentrale van de Friese afvalverwerker Omrin.
Daar komen grootverbruikers op af. Tot en met 2010 staat er voor 500 miljoen euro aan investeringen op het programma, goed voor zeker vijfhonderd arbeidsplaatsen, kondigde De Jong gisteren aan op het Internationaal Zeehavencongres in Harlingen. Daarin begrepen is 140 miljoen euro voor de Omrin-centrale. De Jong kondigde de komst aan van een Maritiem Logistiek Centrum van 3 hectare.
Ophanden is ook de vestiging van een kalkzandfabriek. Verder werkt zand-, grind- en betonbedrijf Spaansen aan een plan om de vijf Harlinger vestigingen te concentreren op de Industriehaven, en bereidt het snel groeiende Harlinger metaalbedrijf SMST (leverancier van apparatuur voor de gas- en oliewinning op zee) een verhuizing naar het haventerrein voor.
Binnenkort zet wiekenproducent Polymarin de spade in de grond. In september begint een wekelijkse containerlijndienst op de Letse havenstad Liepaja. De initiatiefnemers willen meer Europese lijndiensten opzetten, met extra drukte voor de haven als gevolg.
Uitbreiding, inclusief een tweede havenmond, ligt gevoelig omdat de zwaar beschermde Waddenzee in het geding is. Binnendijks zijn er volgens De Jong geen mogelijkheden. Voor die conclusie is het te vroeg, reageert gedeputeerde Sjoerd Galema.
Maar ook het college van gedeputeerde staten sluit een buitendijkse uitbreiding op voorhand niet uit, stelt hij met nadruk. Galema meent dat er een goede kans is op Haagse toestemming: "Yn it regaer sitte deselde partijen oan de knoppen as hjir yn Fryslân."
Geld voor het project zal het probleem niet zijn, verwacht De Jong: de banken zullen grif willen financieren. Naar zijn inschatting vergen de wettelijke procedures vijf tot zeven jaar. "Dan nog twee jaar aanleg, en in 2017 los."