Duits concern wil in Waddenzee naar olie boren

Gepubliceerd op 22 januari 2008Energie, Milieu, Natuur en LandschapAangemaakt door Dagblad van het Noorden (Achille Prick)

Milieuorganisaties staan op hun achterste benen nu het Duitse energieconcern RWE plannen heeft ontvouwd voor boringen in de Waddenzee.

achtergrond proefboringen
Berlijn - Duitse milieuorganisaties hebben gisteren woedend gereageerd op de plannen van het energieconcern RWE om in de Waddenzee naar olie te boren. Het Wereld Natuur Fonds noemde het voornemen immoreel. Greenpeace stuurde een boot om een protestboei te water te laten.

De Nederlandse Waddenvereniging hekelde de onstilbare honger van het bedrijfsleven.

Het Duitse energieconcern RWE heeft gisteren bevestigd dat het in de Duitse Waddenzee zes proefboringen wil gaan doen. Het bedrijf, dat in de Waddenzee al een booreiland heeft, heeft een gebied op het oog waar vijftien miljoen ton ruwe olie wordt vermoed. "We zijn ons er van bewust dat de Waddenzee een unieke biotoop is en daarom willen we uiterst zorgvuldig te werk gaan", aldus een woordvoerder van het concern.

Jörg Feddern is energiespecialist van Greenpeace Duitsland en wuift de beloofde zorgvuldigheid weg. "De ecologische betekenis van de Waddenzee is uniek in de wereld en daarom beschermd als 'nationaal park'.

RWE is daar totaal niet in geïnteresseerd en louter uit op winstbejag. Als RWE toestemming krijgt voor haar plannen, zullen wij dat via de rechter alsnog proberen te verhinderen."

De Waddenzee wordt gezien als een belangrijke kraamkamer van de natuur. Na decennialang geruzie heeft de Nederlandse regering de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) enkele jaren geleden toestemming gegeven om er gas te winnen. Het aanboren gebeurt schuin, van buiten het gebied en zodra de bodem gaat zakken, zou er gestopt moeten worden.

De Nederlandse Waddenvereniging reageert verbaasd op de plannen van proberen grenzen overschrijden’ het Duitse RWE. "Telkens weer proberen bedrijven grenzen te overschrijden, maar het hele Waddengebied valt onder de Europese Natuurbeschermingswet", aldus algemeen directeur Hidde van Kersen.

"Dat geldt ook voor Duitsland. Komen er onder politieke druk toch boringen, dan hopelijk onder net zulke strenge voorwaarden als in Nederland." (GPD)