Pleziervaart blinde vlek kustbewakers
DEN HAAG - De vorig jaar gestarte anti-terrorismepatrouilles van marechaussee en douane langs de Nederlandse kust krijgen een beperkt vervolg. In plaats van twintig controles per etmaal komen de patrouilles in actie op grond van risico-analyse.
Visserij en pleziervaart zijn nog een blinde vlek voor de grensbewakers, meldt de Algemene Rekenkamer. Vanaf 1 juli moeten havenmeesters de bemanning van schepen registreren. Dit geldt ook voor de jachthavens op de waddeneilanden. Wie niet eerst afmeert in een haven maar direct doorvaart naar het vaste land, maakt echter ook na 1 juli een goede kans om controles te kunnen ontlopen. Wie de haven in- en uitvaart op momenten dat er geen havenmeester aanwezig is, blijft eveneens buiten schot.
In een vervolg op de rapportage van twee jaar geleden heeft de rekenkamer daarom gisteren gesteld dat het rijk nog altijd te weinig werk maakt van grenscontroles als middel om terrorisme te bestrijden.
Na de kritiek uit 2005 zijn als proef, ook in het Waddengebied, honderden gezamenlijke patrouilles van marechaussee, douane en politie op zee gehouden. Ook op de eilanden patrouilleerde de douane vaker. Van terrorisme was geen spoor te bekennen. Evenmin bleek er sprake van grootschalige smokkel van mensen of drugs via kleine zeehavens.
Wel probeerden schippers incidenteel drugs of wapens aan land te brengen. Ondanks de verscherpte inspecties hebben de instanties nog geen duidelijk zicht wie via de pleziervaart en vissersschepen het land binnenkomen en wat ze meenemen.
De verplichte registratie door havenmeesters zal weinig extra rompslomp opleveren, verwacht Edwin Zijlstra van de gemeente Terschelling. Op Terschelling moeten schippers die in de jachthaven of voormalige rijkshaven afmeren zich nu ook al melden om liggeld te betalen.