Waddenclub bereid verzet gas te staken
HARLINGEN - De Waddenvereniging is bereid onder voorwaarden het verzet tegen gaswinning onder de Waddenzee te staken.
Als er betere verzekeringen komen dat natuur en landschap in het gebied heen hinder van het oppompen zullen ondervinden, tekent de natuurorganisatie volgende maand geen bezwaar aan tegen vergunningen die het rijk zal verlenen.
Directeur Hidde van Kersen zegt dit naar aanleiding van de milieueffectrapportage voor de gaswinning waarvan de inspraaktermijn vandaag sluit. Volgens hem zijn het geen onmogelijke eisen die de Waddenvereniging mede namens andere natuurclubs stelt. Ze variëren van het tegengaan van lichthinder door geen tl-buis te gebruiken op de tijdelijke boortoren tot het voorkomen van het verdwijnen van wadplaten.
Milieudeskundige Wouter van Dieren, nauw betrokken bij de gasdiscussie, stelde gisteravond op een debatbijeenkomst van de Leeuwarder Courant in Leeuwarden dat de milieubeweging hem vorige week heeft laten weten de gang naar de rechter niet te wagen. De organisaties erkennen volgens hem dat er wetenschappelijk weinig in te brengen valt tegen de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
Volgens Van Kersen is het voor die conclusie nog te vroeg. Eerst wil hij zien hoe de Nederlandse Aardolie Maatschappij de bezwaren van de natuurorganisaties in de plannen verwerkt. Mocht dat volgende maand onacceptabel blijken te zijn dan zal de gang naar de rechter in ieder geval uitstel van de vorming van het Waddenfonds betekenen. Minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening heeft aangegeven dat ze pas geld in die pot stopt als de gerechtelijke procedures voorbij zijn.
Maar ook zonder bezwaren van de erkende natuurorganisaties dreigt de NAM zich opnieuw tot en met de Raad van State te moeten verantwoorden. Kritische leden hebben vorige week al aangegeven dat zij vinden dat hun Waddenvereniging te meegaand is. Zij willen een onvoorwaardelijk verbod op gaswinning en zullen dat desnoods op eigen houtje proberen af te dwingen.
Van Dieren liet gisteravond weten dat het rijk een gouden kans heeft laten lopen door het Waddenfonds niet te privatiseren. Banken hadden graag het initiatief voor het fonds willen nemen. De overheidsbijdrage van €800 miljoen voor twintig jaar zou dan eenvoudig te verdubbelen zijn geweest. Maar volgens Van Dieren wilde het ministerie van financiën de zeggenschap over het geld niet uit handen geven.