Garnalensector streeft naar duurzame visserij op Wadden- en Noordzee
Harlingen/Utrecht - Op de Hollandse grijze garnaal (crangon crangon) kàn duurzaam worden gevist in de Wadden- en Noordzee volgens de principes van de Marine Stewardship Council.
Dat blijkt uit een voorstudie van het onafhankelijke certificeringsbureau SGS die deze week werd gepubliceerd. De studie geeft aan hoe de garnalenvisserij moet veranderen om met succes het MSC-keurmerk te verdienen. Volgens de studie is het meest belangrijk dat de bijvangsten van vooral jonge schol en tong sterk worden verminderd. Ook moet de sector zorgen voor beter beheer en goede zelfregulering. Tenslotte is een actievere rol van de overheid nodig om de vergunningverlening en handhaving in de verschillende landen te harmoniseren. Overbevissing van de Hollandse garnaal is volgens de studie niet aan de orde.
Stichting De Noordzee en de Waddenvereniging streven sinds 2005 naar een aantoonbaar en herkenbaar duurzame visserij op de Hollandse garnaal. De natuurbeschermingsorganisaties zijn bezorgd over de effecten van de visserij op het Wad en kustzone van de Noordzee, met name over de grote bijvangsten en de bodemberoering. De Nederlandse garnalensector heeft eensgezind besloten dat zij in de toekomst willen vissen volgens de principes van het MSC keurmerk. Vissers zien dat afnemers als supermarkten steeds vaker vragen om een keurmerk op het product. Onder voorzitterschap van de burgemeester van Den Helder mevrouw Geke Faber (staatssecretaris voor natuurbescherming en visserij in het laatste Paarse kabinet) werken garnalenvissers en –handelaren hieraan samen met de natuurorganisaties.
“We zien dat deze stap nodig is”, zegt Bert Keus namens de Nederlandse garnalenvissers en -handel. “Het is nodig omdat de consument vraagt om duurzame vis. Maar ook omdat natuurbeschermers van ons verlangen dat wij de grenzen van het ecosysteem respecteren. Kortom, voor onze eigen toekomst en continuïteit is het belangrijk dat we kunnen aantonen, het liefst met een onafhankelijk keurmerk, dat we goed vissen. Nog deze maand gaan we beginnen met de aanvraag van dit keurmerk. Ook gaan we zo spoedig mogelijk onze collega’s in Duitsland en Denmarken benaderen zodat ook zij kunnen meedoen, dat vinden wij belangrijk voor een succesvolle certificering.”
Certificering door de Marine Stewardship Council (MSC) garandeert een onpartijdig keurmerk. Door het keurmerk kan de consument kiezen voor verantwoord gevangen vis. Het MSC-keurmerk is het enige mondiale keurmerk voor duurzame vis, dat voldoet aan de richtlijnen die door de Verenigde Naties (FAO) zijn opgesteld voor duurzame visserij. “Het is indrukwekkend om te merken dat ons streven naar duurzame visserij nu ondersteund wordt door alle Nederlandse garnalenvissers. Het is nu aan natuurbeschermers en de vissers om er samen voor te zorgen dat zowel de zee als vissers een gezonde toekomst hebben. Een duurzame garnalenvisserij die past bij de principes van het MSC kan daar een enorm belangrijke eerste stap in zijn" zegt Frank Petersen projectleider visserij bij de Waddenvereniging.
Voor een MSC-keumerk moet de garnalenvisserij in ieder geval voldoen aan de huidige wetten en regels. In het geval van de visserij op de Waddenzee moet met name aan de Nederlandse natuurbeschermingswet worden voldaan.