Garnalen verlaten het warme Waddenwater
LEEUWARDEN - De jonge platvissen zwemmen weg en ook de garnalen zoeken dieper water op.
Dat is kouder en bevat nu meer zuurstof dan het warme water van de Waddenzee. De watertemperatuur van de Waddenzee is ruim 23 graden Celsius. ,,Dat is extreem hoog'', zegt Hendrik van Aken van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel.
Sinds 1861 meten onderzoekers iedere dag de temperatuur van het water in het Marsdiep tussen Den Helder en Texel. Dat doen ze op het moment dat de vloedstroom vanuit de Noordzee het sterkst is en ook als het water weer uit de Waddenzee stroomt. Het Waddenwater is ruim 23 graden. Het Noordzeewater dat het zeegat binnenkomt, heeft een temperatuur van 20,5 graden.
Het is nog geen record, vertelt Van Aken. Op 11 augustus 2003 was het water dat het Wad uitstroomde 24 graden. ,,Dat zou volgende week zo kunnen zijn'', vermoedt Van Aken. Want dan is de ebstroom het sterkst aan het einde van de dag en wordt de temperatuur gemeten als de zon de hele dag op het Waddenwater heeft staan branden.
Bij warm weer groeien algen sneller. Ook in de zee kunnen algen- en wierbloei leiden tot minder zuurstof in het water en de zeebodem. In de Duitse Bocht en het Kattegat leidt dit wel eens tot de massale sterfte van bodemorganismen. En daardoor hebben vissen en zeevogels weer te weinig voedsel.
,,Er is hier geen grote ramp aan de gang'', zegt Norbert Dankers van Wageningen Imares, het voormalige Nederlandse Instituut voor Visserijonderzoek. Maar de jonge schol en de garnalen van het Wad gaan er vandoor.
In de Noordzee is het frisser, maar ook gevaarlijker. ,,Zij hebben in dieper water een grotere kans om opgegeten te worden door grotere vissen. Schelpen doen gewoon hun klep dicht als het water zakt en het warm is. Het water stijgt zes uur later weer.''