Witte zeehondenpup van de Maasvlakte

Gepubliceerd op 2 februari 2004Natuur en LandschapAangemaakt door INP Nieuwsbank

Het jong lag al uren op het strand en was diverse keren het water in gevlucht voor passerende wandelaars. Daardoor raakte ze zo uitgeput, dat ze tenslotte machteloos bleef liggen. De vinder, John Silvius, nam contact op met de Zeehondencreche. Die schakelde op haar beurt Jaap van der Hiele van het EHBZ-team Zeeland in. Besloten werd om de jonge zeehond zo snel mogelijk naar Pieterburen te brengen. De Dierenambulance Oostvoorne-Putten ging op weg, terwijl een auto van de crèche naar het zuiden reed.

De overdracht vond plaats bij AC-restaurant Meerkerk, en een paar uur later arriveerde "Indy" - zoals de huiler inmiddels genoemd was - in Pieterburen. Ze had bij binnenkomst een gewicht van 29,4 kilo, ze was een vrouwtje en haar vacht was nog volledig wit. Behalve een klein wondje bij de bek was haar conditie redelijk. Ze ligt nu in buitenquarantaine en krijgt vispap. Zodra ze voor zichzelf kan zorgen en voldoende is aangesterkt zal ze op een veilige plek worden uitgezet.

Bij binnenkomst in de creche gedroeg de zeehond zich een beetje sloom; hij had een hoge temperatuur en had duidelijk erg veel pijn aan de wond. Hij woog 22,1 kilo.

Hij is direct in een quarantaine geplaatst, waar de wond werd bekeken en heel voorzichtig schoongemaakt. Eerst met lauw water de opgedroogde pus weggehaald om zeker te zijn dat er geen stukken net waren achtergebleven. Daarna heeft de zeehond antibiotica gekregen en een pijnstiller. Inmiddels gaat het al weer beter, de wond is erg diep maar mooi schoon. De zeehond heeft weer meer eetlust en lust zijn vissen graag. Hij heeft zelfs al een keer gezwommen, in schoon water.