Spreiding vakanties treft toerismesector

Gepubliceerd op 2 februari 2004RecreatieAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

AMELAND

De zomervakantiespreiding in Noord-Nederland en in een deel van Duitsland valt de komende twee seizoenen voor de toeristenindustrie niet goed. Ondernemers op de waddeneilanden maken zich grote zorgen.

Ondernemers als huisjesverhuurders, campingeigenaren etc. zien graag dat vakanties elkaar opvolgen. In de zomerweken krijgen ze alle accommodatie makkelijk vol. Als de toeristen niet allemaal tegelijk komen, duurt het seizoen langer en stroomt er meer geld binnen.

De meeste toeristen komen uit Noord-Nederland en de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen, Rheinland Pfalz en Niedersachsen. Met een week verschil krijgen de schoolkinderen hier de komende twee jaar tegelijk zomervakantie.

De Friese VVV's proberen om de aandacht te trekken van toeristen uit andere streken, zoals bijvoorbeeld Hamburg, daar zijn de scholen dit jaar vroeg vrij.

Amelander Verbiest voert een eigen promotiecampagne. Ameland '82-raadslid en souvenirverkoper Verbiest wil de kampeerboerderijen vol krijgen met kinderen, omdat die als volwassenen terug zullen keren met hun gezin. "Die schoolklassen zijn kweekvijvers van trouwe toeristen."

Tevens organiseert Verbiest in maart wwer een Nacht van Ameland in het Duitse Mendig. In totaal zo'n 130 Amelanders werken mee aan dit promotiespektakel. Verbiest heeft 250 eilander ondernemers per brief gevraagd of ze willen meefinancieren.