Oudste motorreddingsboot ter wereld gered

Gepubliceerd op 29 januari 2004Verkeer en VervoerAangemaakt door ANP-Bericht

WEST-TERSCHELLING

De oudste motorreddingsboot ter wereld wordt vanaf woensdag gerestaureerd in het Friese Wergea. Dat heeft conservator G. de Weerdt van museum Het Behouden Huys in West-Terschelling woensdag bekendgemaakt. De boot komt aan een speciaal gebouwde steiger in de haven van West-Terschelling bij het museum te liggen.

Reddingsboot Jonkheer Meester J.W.H. Rutgers van Rozenburg werd in 1907 op de werf van Kromhout in Amsterdam gemaakt. De toenmalige reddingsmaatschappij KNZHRM wilde de ijzeren boot op een van de Waddeneilanden inzetten. Maar bij de uitbreiding van de Scheveningse haven werd besloten de 11,5 meter lange boot daar in te zetten. Na overplaatsing naar Lemmer kwam de boot in handen van particulieren. Een half jaar geleden wist de Stichting Behoud Oudste Reddingsboot ter Wereld de 'Rutgers' voor 25.000 euro te kopen.

De Weerdt hoop dat de 75.000 euro kostende restauratie in mei klaar kan zijn. Het museum wil de boot door kinderen laten varen die opdrachten op de Waddenzee moeten uitvoeren. Het museum is nog op zoek naar de orginele Brook's viercilinder motor die van oorsprong in de boot hoort.