Oude scheepsmast geborgen op Razende Bol

Gepubliceerd op 29 januari 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in de Texelse Courant)

De oude houten scheepsmast die op de Razende Bol aanspoelde en zaterdag werd geborgen door de strandvonderij, zal waarschijnlijk worden overgedragen aan het Maritiem en Juttersmuseum in Oudeschild. De bedoeling is dat hij als historische bezienswaardigheid een plaatsje krijgt op het terrein van de nieuwe jachthaven.

Volgens de strandvonderijregels moet eigenlijk worden nagegaan wie de eigenaar is van de mast, zodat deze zijn bezit in ontvangst kan nemen na betaling van de bergingskosten, maar dat lijkt in dit geval niet zinvol. De ouderdom van de mast wordt geschat op 150 jaar en dan is de kans dat een eigenaar of andere rechthebbende wordt gevonden minimaal. Helemaal uitgesloten is het niet en daarom zal de mast aan het museum worden overgedragen onder voorwaarde dat deze ter beschikking staat van de eigenaar als deze toch nog zou opduiken.

Hulpstrandvonder Hans Eelman uit Oudeschild vond de mast op 18 januari tijdens een van zijn regelmatige bezoeken aan de Razende Bol.

Het 13,70 meter lange en 65 centimeter dikke brok hout moet zijn aangespoeld tijdens de noordwesterstorm die een week eerder woedde. Mogelijk is de mast als gevolg van diezelfde storm van zijn oorspronkelijke onbekende plek uit de zeebodem losgespoeld. Het ding moet vele jaren voor het grootste deel in de bodem hebben gezeten, wat duidelijk is te zien omdat dit gedeelte gaaf is, terwijl het stuk dat uit de bodem stak grotendeels door paalworm is weggevreten.