Mossel komt straks uit Noordzee

Gepubliceerd op 26 januari 2004VisserijAangemaakt door InterWad (gelezen in Frieschs Dagblad)

IJmuiden - 26-02-04

Binnen een tot twee jaar kunnen mosselvissers stoppen met het kweken en opvissen van mosselen in de Waddenzee, zonder daardoor economisch schade te lijden. Als ze hun netten tussen de palen van de windmolenparken in de Noordzee spannen, zullen daar uiteindelijk genoeg mosselen aan groeien om aan de vraag te voldoen.

Pilaren en betonnen funderingen van windmolens in zee oefenen, zo blijkt, een bijzondere aantrekkingskracht uit op mosselen. Dit ontdekten onderzoekers van de universiteit van Stockholm onlangs. Zij constateerden een spontane aanwas van jonge mosselen bij twaalf windmolenparken voor de kust van Zweden.

In Nederland zal aan het eind van het jaar een dergelijk windmolenpark in de Noordzee worden opgezet. Er zal dan worden begonnen met de aanleg van een park van 60 windmolens, op 25 kilometer uit de kust van IJmuiden.

Bij testen met proefopstellingen is gebleken dat bij windmolens veel mosselen zullen groeien. Mosselvissers kunnen de gelegenheid krijgen om netten tussen de palen te spannen, gesprekken met de producentenorganisatie hierover zijn gaande. Naar verwachting kunnen de mosselen die bij de windparken groeien ruimschoots in de behoefte kunnen voorzien. Een groot voordeel is dan dat de mosselen op het wad voor de vogels kunnen blijven liggen.