Fel verzet tegen Duitse plannen windmolenpark

Gepubliceerd op 26 januari 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in het Dagblad van het Noorden)

De eilanden Schiermonnikoog en Rottum verzetten zich heftig tegen de Duitse plannen voor een buitengaats windmolenpark bij Schiermonnikoog en Borkum.

De eilanden Schiermonnikoog en Rottum verzetten zich heftig tegen de Duitse plannen voor een buitengaats windmolenpark bij Schiermonnikoog en Borkum.

De gemeenten hebben gezamenlijk bezwaar aangetekend bij de deelstaat Nedersaksen die dmv een wijziging van het bestemmingsplan de komst van twee windmolenparken voorbereidt.

Volgens Schiermonnikoog en Borkum is horizonvervuiling een reden om tegen bouwplannen van een park op het zogeheten Riffgat te zijn. Nedersaksen wil nog een tweede park aan de andere kant van de Oostfriese eilanden op de zogenaamde Nordergründe. Op de plannen is tot 30 april inspraak mogelijk.

Onveilig

SchierMonnikoog en Borkum vrezen ook een toenemende onveiligheid omdat de windmolens gebouwd worden op omvangrijke betonnen sokkels.

Volgens Stoop, woordvoerster van de Waddenvereniging, zijn de Duitse plannen in strijd met het Verdrag van Stade waarin de waddenlanden Nederland, Duitsland en Denemarken vrijwillig hebben bepaald dergelijke windmolenparken niet te bouwen. Nederland zou om die reden hebben afgezien van een windpark bij de Afsluitdijk.

Verzet

Stoop zegt dat de plannen voor het gebied Riffgat zich in eerste instantie beperken tot een parkje voor zo'n twaalf tot twintig molens. De Waddenvereniging hoopt op internationaal verzet tegen de plannen en hopen dat de Duitsers zullen worden gewezen op de gemaakte afspraken. Volgens Stoop oefent de Waddenvereniging een lobby uit om het ministerie VROM tot een protest te bewegen.