Workshop over afname trekvogels in de Waddenzee

Seriously Declining Trends in Migratory Waterbirds in the Wadden Sea

Op 31 augustus 2006 vond in Wilhelmshaven (Duitsland) de workshop "Seriously Declining Trends in Migratory Waterbirds in the Wadden Sea" plaats. Experts van alle drie Waddenzeelanden Nederland, Duitsland en Denemarken namen deel aan de workshop die o.a. werd georganiseerd door het CWSS (Common Wadden Sea Secretariat) in Wilhelmshaven.

Aanleiding voor de workshop was de evaluatie van de data die in de periode van 1980 - 2000 in het kader van het  'Joint Monitoring of Migratory Birds program in the Wadden Sea' in de drie Waddenzeelanden zijn verzameld. De data laten een dalende trend van diverse soorten van trekvogels zien. Zorgwekkend zijn vooral de trends in de belangrijkste trekperiodes: Van de 34 soorten waarvoor de Waddenzee een belangrijke 'stepping stone' tijdens hun trek is, liepen de aantallen van 15 soorten (44%) significant terug.
De deelnemers van de workshop discussieerden over de oorzaken en consequenties van deze zorgwekkende trends. Hun aanbevelingen zijn samengevat in het op 12 oktober gepubliceerde document 'Recommendations of the International Workshop on Seriously Declining Trends in Migratory Waterbirds in the Wadden Sea: "Causes,  Concerns, Consequences". De bijdragen aan de workshop zijn gepubliceerd in het in 2007 verschenen rapport: "Proceedings of the International Workshop".

Achtergrondinformatie: