Schiet- en oefenterreinen

In het Waddengebied liggen verschillende schiet- en oefenterreinen van het Ministerie van Defensie en vinden verschillende militaire activiteiten plaats. Het gaat om oefen-, schiet- en vliegactiviteiten van de Koninklijke Landmacht en Luchtmacht en om amfibische oefeningen van de Marine.

Het Waddengebied heeft de volgende schiet- en oefenterreinen:

 • Breezanddijk (halverwege de Afsluitdijk)
  Op deze oude werkhaven wordt munitie van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine getest.
 • Schietterrein de Vliehors (op Vlieland)
  Hier oefenen gevechtsvliegtuigen in het afwerpen van bommen, het schieten op gronddoelen en het afschieten van raketten.
 • Schietbaan  en oefenterrein Marnewaard
  In de Marnewaard, in de buurt van het Lauwersmeer, wordt op de schietbaan geoefend met boordwapens (geschut in oorlogsvliegtuigen) en mitrailleurs. In het oefenterrein is een compleet oefendorp ingericht.
 • Mokbaai, de Hors en Texel
  Marine oefeningen in de Westelijke Waddenzee

Minder oefenterreinen

Sinds het verschijnen van het eerste Structuutschema Militaire Terreinen zijn de schietrange de Noordvaarder en de schietterreinen Lutjeswaard gesloten, is het Cavalerie Schietkamp Vlieland in 2004 buiten gebruik gesteld en is het gebruik van de schietrange de Vliehors aanzienlijk is verminderd.
In de Nota Waddenzee is aangegeven dat het Kabinet van mening is dat een verdere vermindering van militaire activiteiten in de Waddenzee niet mogelijk is. Het belang van deze activiteiten is te groot. Bovendien is verplaatsing naar elders niet mogelijk gebleken.

Voor cijfers over het gebruik van de oefenterreinen zie Feiten en Figuren.