Extractietechnieken

Extractietechnieken zijn technieken om stoffen uit monsters te halen.

Sohxlett extractie

Verbindingen worden uit een hoeveelheid vaste stof vrijgemaakt door de vaste stof over te brengen in een filter ener vervolgens continu een oplosmiddel over te leiden zoals gebeurt bij het koffie zetten. De te onderzoeken verbindingen komen uiteindelijk allemaal in het oplosmiddel terecht.  Deze oplossing wordt gebruikt voor verdere analyse.

Vloeistof-vloeistof extractie

bij vloeistof-vloeistofextractie worden stoffen uit een hoeveelheid water vrijgemaakt door schudden of roeren met een oplosmiddel dat op het water blijft drijven. De te onderzoeken verbindingen komen in het oplosmiddel terecht. Het oplosmiddel wordt afgetapt voor verdere analyse. Voor hoeveelheden tot 1 liter gebeurt dit door schudden  in een scheitrechter, voor grotere hoeveelheden gebeurt dit in een continu-extractor.

Solid Phase Extractie

Water wordt over een buisje met een adsorberend poeder gepompt. De te onderzoeken verbindingen blijven achter in het poeder. Nadat het buisje met poeder is gedroogd worden de te onderzoeken verbindingen er met een oplosmiddel van af gespoeld en opgevangen. De opgevangen oplossing wordt gebruikt voor verdere analyse.