Groen licht op platforms

Jaarlijks trekken 60 miljoen vogels over de Noordzee. Bij mooi weer verloopt de overtocht vlekkeloos. Maar bij slecht weer hebben de vogels hun interne kompas nodig, en dan kunnen ze gedesoriënteerd raken door de verlichting op olie- en gasplatforms. De kans dat deze weersomstandigheden zich onderweg voordoen is ongeveer 10%. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontwikkelde samen met Philips een nieuw type verlichting: Groen Licht. Dankzij het gebruik van een bijzonder kleurenspectrum is de kans dat de vogels worden afgeleid veel kleiner. De eerste onderzoeksresultatenvan een pilotproject op L15 platform voor de kust van Vlieland zijn opvallend positief. Er worden minder vogels aangetrokken door het groene licht. Maar ook voor de medewerkers op het platform is het groene licht een verbetering.  Afstanden en diepten zijn in het donker beter in te schatten bij het nieuwe licht. Naar aanleiding van positieve resultaten in oktober 2008 ook de locaties Moddergat, Lauwersoog, Vierhuizen en NAM-platform AWG voor de kust van Ameland uitgerust met de nieuwe lampen. Ook NAM-locatie Ameland Oost wordt op korte termijn groen. Het groene licht is ook aangebracht op de pier van Ameland in het kader van het convenant duurzaam Ameland.

Genomineerd voor EEP-prijs voor milieu-innovaties

Het groene licht project zat in de finale van de EEP-prijs, een Europese prijs voor milieu-innovaties. In de eindronde zaten nog negen andere inzendingen. De finale was op 3 december 2008 in het Franse Lyon. Het groene licht heeft de EEP Award niet gewonnen. De innovatieprijs wordt om het jaar uitgereikt. 

 

Oktober 2008 - Het winningsplatform Ameland AWG platform is nu ook gehuld in groen licht.  Op de foto is te zien dat het vogelvriendelijke licht op het Ameland AWG platform is geinstalleerd. Het gaswinningsstation op Ameland zelf zal in de toekomst ook voorzien worden van groen licht.