Convenant Duurzaam Ameland

Eerste projecten gerealiseerd

Op maandag 28 januari 2008 startten twee unieke projecten op Ameland:  ´Waterstof in aardgas´ in appartementencomplex Noorderlicht en ´Groen Licht´ op de veerdam in Nes. Dit zijn de eerste twee projecten die binnen het Convenant Duurzaam Ameland zijn gerealiseerd.

Waterstof in aardgas

Waterstof is een energiedrager van de toekomst. ENECO en GasTerra testen daarom in appartementencomplex Noorderlicht of het huidige aardgasnet en huishoudelijke gastoestellen geschikt zijn voor de inzet van een nieuwe gassamenstelling, waarbij waterstof aan aardgas is toegevoegd. Met het bijmengen van waterstof in aardgas kan de uitstoot van CO2 sterk worden teruggedrongen, mits het waterstof op duurzame wijze is verkregen. Met het waterstofproject gaat één van de eerste projecten in Europa van start, waarbij in de praktijk met een gasmengsel van aardgas en waterstof wordt gewerkt.

Groen licht

Jaarlijks trekken 60 miljoen vogels over de Noordzee. Bij mooi weer verloopt de overtocht vlekkeloos. Maar bij slecht weer hebben de vogels hun interne kompas nodig, en dan kunnen ze gedesoriënteerd raken door de verlichting op olie- en gasplatforms. De kans dat deze weersomstandigheden zich onderweg voordoen is ongeveer 10%. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontwikkelde samen met Philips een nieuw type verlichting: Groen Licht. Dankzij het gebruik van een bijzonder kleurenspectrum is de kans dat de vogels worden afgeleid veel kleiner. De eerste onderzoeksresultatenvan een pilotproject op een gasplatform op zee zijn opvallend positief. Het bijzondere licht is nu ook aangebracht op de pier van Ameland.

Duurzaam Ameland plaatst HRe ketels

Lees meer over dit project op deze website