Waddengoud zeiltochten

Een unieke en veelzijdige beleving van de Wadden

De vakanties zijn weer begonnen. Duizenden mensen trekken dit jaar weer naar de Waddeneilanden. Wachtend in de file bij Den Helder om de boot te pakken naar Texel of bepakt en bezakt naar menig ander Waddeneiland om daar een paar dagen of weken te vertoeven in een huisje of op de camping. Lekker naar het strand, fietsen over de schelpenpaden of lekker een terrasje pakken in de typische eilanddorpen zoals Nes op Ameland of West op Terschelling. Wie wil dit nu niet? Iedereen toch zeker.

Maar ons Waddengebied bezit veel meer dan de gangbare vakanties doen vermoeden. Zeiltochten met het keurmerk Waddengoud brengen liefhebbers van het Wad naar de mooiste plekken van het Waddengebied. De zeilschepen serveren ook diverse waddenproducten uit het Waddengebied. Een zeer milieuvriendelijke en bijzondere manier om het Wad te leren kennen.

Meerdaagse tochten met historische zeilschepen

Het boeken gaat in de meeste gevallen hetzelfde als een camping of huisje boeken. Online of per telefoon kunnen mensen zich aanmelden. Daar houden de overeenkomsten wel zo'n beetje op in vergelijking tot een gangbare trip naar de Wadden. Ja, ook de start van de vakantie geschiedt per boot, maar niet als transportmiddel en met een zwaar gemotoriseerde versie, maar met de boot als bestemming en de wind in de zeilen.

Gasten van de al meer dan 100 jaar oude zeilschepen Isis, Iselmar en Excelsior stappen op in de prachtige haven van Harlingen. Nadat gasten een eigen hut toegewezen gekregen hebben, zeilt de schipper de gasten naar de mooiste plekjes van het Waddengebied, naar de Waddeneilanden zodat gasten op eigen houtje het eiland kunnen verkennen, of midden op de Waddenzee het schip laten droogvallen en daar op de zandbanken op zoek naar oesters, kokkels en mosselen. Deze vangst en andere Waddenproducten bereidt de kok aan boord, waarna gasten op het dek van dit culinaire goud mogen genieten.

Waddenhoppen

Op 8 juli is het historische zeilschip Willem Jacob uit Groningen de zeilende veerdienst 'Eilandhopper' tussen Lauwersoog, Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland weer gestart. Via deze veerdienst kunnen vakantiegangers zich van eiland naar eiland verplaatsen en is tot en met 24 augustus actief.  De 121 jaar oude 'Willem Jacob' is voor haar bijzondere dagtochten met streekkeurmerk Waddengoud bekroond.

"Iedereen die op een Waddeneiland een ander eiland aan de horizon ziet, heeft meestal wel de behoefte om naar het andere eiland te gaan. Met Eilandhopper kan dat sinds 2009. Door de samenwerking met de hostels van Stayokay kunnen mensen nu zelfs op elk eiland een paar dagen vertoeven. En wat is er nu mooier om dan met een zeilschip naar het volgende eiland te varen", aldus Tsjerk Hesling Hoekstra, eigenaar van de Willen Jacob.

Kortom, via de Waddengoud gecertificeerde zeiltochten leren toeristen de Wadden op een geheel andere manier kennen.

Lees meer over deze zeiltochten

Waddengoud

Waddengoud is het keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied. Waddengoud geeft u de garantie dat de producten uit dit gebied afkomstig zijn en op een duurzame wijze zijn gemaakt. De diensten bieden u een unieke ervaring van de Wadden, waarvan een aantal ook producten uit het Waddengebied serveren.

Lees meer over Waddengoud