Duurzame bedrijven in het Waddengebied

Studio Claudy Jongstra

De overheid moet weliswaar de kaders scheppen om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren, de krachtigste initiatieven op weg naar meer duurzaamheid komen echter uit het bedrijfsleven zelf. Een voorbeeld bij uitstek is Studio Claudy Jongstra in Friesland. Kunstenares Claudy Jongstra maakt unieke vilten stoffen, haar kunstwerken en installaties hangen in grote musea en sieren openbare gebouwen over de hele wereld. Terwijl haar focus juist op een productieproces ligt dat zo dicht mogelijk bij huis is.

Think global, act local

Claudy Jongstra's kijk op vilt is groots: Zij maakt bij voorkeur installaties voor publieke gebouwen van vele vierkanten meters. Haar unieke vilten stukken vinden wereldwijd weerklank. Bij de ingang van de openbare bibliotheek in Amsterdam hangt een 60m² grote wandbespanning, en voor haar nieuwste project, het maken van een kunstwerk voor het Lincoln Center in New York, is zelfs haar eigen werkplek nog te klein - ze heeft een sporthal in de buurt gehuurd.

Claudy Jongstra heeft het hele productieproces al vanaf het begin van de oprichting van haar bedrijf (in de jaren 90) in eigen hand en zo dicht mogelijk aan huis willen houden. Het begint met haar eigen kudde Drentse Heideschapen, die in Nederlandse natuurgebieden graast en bijdraagt aan het landschapsbeheer. De wol van deze schapen vormt het basismateriaal voor Claudy's werk. De duurzame werkwijze gaat verder met het verven van de wol in grote ketels op eigen erf, met verf die het team van Studio Claudy Jongstra zelf bereidt uit planten. Geen synthetische kleuren dus, maar unieke natuur-kleuren van wouw, meekrap en andere inheemse planten. En natuurlijk vindt het ontwerpen en vilten zelf in de studio op het Friese platteland plaats.

De kring is gesloten

Dit jaar gaat Jongstra een stap verder in haar bijzondere manier van werken. Zij wil haar eigen verfplanten telen - in het Waddengebied. In samenwerking met twee boeren uit de gemeente Het Bildt en onder begeleiding van wetenschappers van de universiteit van Wageningen zal dit najaar de eerste oogst Sint Janskruid, Rode Klaver en Ridderspoor worden binnengehaald. De teelt kan met het keurmerk 'Waddengoud' worden gecertificeerd, als duurzaam product uit het Waddengebied. De kring van een geheel zelfvoorzienend productieproces is dan gesloten.

Duurzaamheid als vertrekpunt

Voor Claudy Jongstra is deze locale manier van werken, met respect voor de natuur, vanzelfsprekend: "We hoeven de producten niet ver van huis te zoeken - het heeft vele voordelen als we met de natuur om ons heen samen werken." Zo kan de teelt van inheemse verfplanten de biodiversiteit in het Waddengebied verhogen, en ook de boeren die land beschikbaar stellen, zijn blij met de verbreding van hun teeltplan. Niet vergeten het eindproduct zelf. Claudy: "Deze unieke kleuren krijg je nooit met synthetische kleurstoffen. Ik ben blij om binnenkort met planten te kunnen verven die zo dicht bij huis zijn gegroeid!".

Meer informatie:

Over Claudy Jongstra: www.claudyjongstra.com
Over het keurmerk Waddengoud: www.waddengoud.nl