Werelderfgoedweekend Waddenzee 2015: een speciale belevenis van de Waddenzee

 

Op 13/14 juni jl. vond voor de vierde keer het landelijke Werelderfgoedweekend plaats. Rondom het Werelderfgoed Waddenzee – het enige natuurgebied van Nederland dat op de UNESCO-lijst met Werelderfgoederen staat – werden dit weekend meer dan 30 activiteiten georganiseerd.

 

Thema dit jaar was ‘Werelderfgoed door het oog van de lens’. Veel van de activiteiten draaiden daarom rondom het thema fotografie. Zo vond in Den Oever een speciale avond-uitvoering met Wadden-fotograaf Pieter de Vries, schrijver Mathijs Deen en muzikant Jeroen Zijlstra plaats. Het trio bracht met zijn programma ‘Van alles Wad’ in het theater Het Vikingschip een ode aan het Werelderfgoed Waddenzee. De ongerepte schoonheid van het gebied, uitgedrukt in beeld, tekst en muziek, zorgde voor zo menig ‘kippenvel-moment’ bij het enthousiaste publiek.

Ook de natuurfotowandeling onder leiding van fotograaf en natuurgids Meindert van Dijk werd enthousiast ontvangen bij de deelnemers: de ontspannen wandeling langs de zeedijk bij Harlingen, met weetjes over de natuur en over fotografie, paste perfect bij het thema van het weekend.

In Warfhuizen in Groningen opende Waddengoud-fotograaf Hans Sas zijn eigen galerie speciaal voor dit weekend en liet zijn mooiste Waddenfoto’s van de Friese, Groningse en Duitse kust zien, en in het Activiteitencentrum van het NP Lauwersmeer exposeerde de bekende fotograaf Jasper Doest prachtige foto's van Rottumeroog. Beide tentoonstellingen trokken veel belangstellenden.

Tijdens het weekend is ook de wad-ontdekkingskaart aangeboden, de kaart toont het wad van boven en vanuit een ander perspectief. Henk de Vries van It Fryske Gea en Jaap Verhulst van het ministerie van EZ namen de kaart in ontvangst.

Vanwege het onstuimige weer vooral op zaterdag gingen helaas niet alle activiteiten door zoals gepland. Aan de andere kant past natuurlijk ook dit feit weerom helemaal bij de Waddenzee: het is en blijft een buitengewoon dynamisch en onvoorspelbaar gebied, en als bezoeker kun je je daar het beste maar aan blijven aanpassen.

Fotografen hebben tijdens het weekend hun foto’s gepubliceerd op de sociale media. De mooiste foto’s dingen mee naar mooie waddenprijzen.

 

Werelderfgoedweekend Waddenzee 2015

Tal van activiteiten bij Werelderfgoedweekend 2015

Zaterdag 13 en zondag 14 juni is het jaarlijkse Nationale Werelderfgoedweekend. Bij alle Nederlandse werelderfgoederen worden speciale evenementen en activiteiten georganiseerd. Rondom de Waddenzee – sinds 2009 bekroond met de UNESCO Werelderfgoed-status - kunnen bezoekers dat weekend er flink op uit! 

Thema van het weekend is: Werelderfgoed door het oog van de lens. Naast diverse natuur-excursies vinden daarom speciale fotowandelingen, -workshops en -exposities plaats. Sommige gratis, sommige betaald. Natuurorganisaties en andere aanbieders heten u van harte welkom! Doe mee en gebruik uw ervaring door mee te doen aan de Fotowedstrijd Waddenzee Werelderfgoed.

Kijk op de interactieve kaart (deze is in ontwikkeling en wordt aangevuld) wat er waar te beleven valt. De paarse markeringen geven activiteiten aan die te maken hebben met het dit jaar geldende thema "Door het oog van de lens". De overige activiteiten zijn aangegeven met blauwe markeringen, de bezoekerscentra met groene. De start van het weekend is aangegeven met de rode ster. Tip: zoom goed in om meerdere activiteiten op één locatie te kunnen zien.

UNESCO Werelderfgoed in Nederland
Nederland heeft tien door UNESCO erkende Werelderfgoederen: Schokland en omgeving, Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Willemstad Curaçao, ir. D.F. Woudagemaal, Droogmakerij de Beemster, Rietveld Schröderhuis, Waddenzee, Grachtengordel Amsterdam en Van Nellefabriek. Deze zijn uniek in de wereld. Ze vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland. Stichting Werelderfgoed.nl brengt deze bijzondere plekken tot leven in het Werelderfgoed Podium in Amsterdam. Meer informatie: www.werelderfgoed.nl.

De Waddenzee is het enige natuurgebied van Nederland dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Meer informatie: www.waddenzee-werelderfgoed.nl