Snelvaren op de Waddenzee

De Waddenzee is een bijzonder natuurgebied en daar moeten we zuinig op zijn. Om de stilte en rust in dit gebied zoveel mogelijk te waarborgen, kunnen menselijke activiteiten niet meer overal onbeperkt worden toegestaan. 

Snelvaren hoort in principe niet in een natuurgebied thuis en dus ook niet in de Waddenzee. Maar omdat er toch al scheepvaart op de Waddenzee is en er ook altijd zal blijven, kan snelvaren nog wel worden toegestaan in de hoofdscheepvaartroutes. Deze maatregel geldt sinds 1 mei 1998 op grond van een verkeersbesluit Scheepvaartverkeerswet.

Op enkele uitzonderingen na geldt er dan ook voor de Waddenzee een verbod om met motorschepen sneller te varen dan 20 km per uur, behalve in de daarvoor aangewezen hoofdscheepvaartroutes. Deze routes zijn:

a) de betonde vaargeulen van:

  • zee naar de havens van Den Helder , Oudeschild en Den oever via respectievelijk het Marsdiep, de Texelstroom en het Visjagersgaatje;
  • Den Helder naar de havens van Kornwerderzand en Harlingen via de Texelstroom, Doove Balg en Boontjes;
  • zee naar de havens van Harlingen via Vliestroom en de Baluwe Slenk;
    zee naar de haven van Lauwersoog via de Zoutkamperlaag;
  • zee naar de scheidingston WA22-MG1 (Westgat Ameland), (toegevoegd per 15 februari 2005)

b) de veerbootroutes van en naar de Waddeneilanden.

Naast de aangewezen scheepvaartroutes zijn er nog snelvaarzones aangewezen, waar niet alleen snelvaren, maar ook waterskiƫn is toegestaan: bij Den Helder en Oudeschild. De snelvaarzone nabij Oudeschild ligt direct onder de dijk ten noorden van de tonnen T12 en T14, en ten zuiden van de havenmond bij Oudeschuild in de Texelstroom. Tenslotte is snelvaren in de daarvoor aangewezen scheepvaartroutes alleen toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang.