Quality Status Reports (QSR)

Het Quality Status Rapport geeft de kwaliteit van de Waddenzee aan in biologische, chemische en fysische parameters. De rapporten worden om de vier jaar door internationale wetenschappers uit Duitsland, Denemarken en Nederland voorbereid.

QSR 2018

De Quality Status Rapporten worden om de vier jaar door internationale wetenschappers uit Duitsland, Denemarken en Nederland voorbereid.

De rapporten zijn gerangschikt in vijf hoofdonderwerpen: geomorfologie, leefgebieden (flora en fauna), soorten (flora en fauna), menselijke activiteiten en verontreiniging.

Download het QualityStatus Report (Engelstalig)

Publicatie 'The Wadden Sea 2010' (met QSR Synthese rapport 2010)

In februari 2011 heeft het CWSS (Common Wadden Sea Secretariat) het rapport 'The Wadden Sea 2010' gepubliceerd. Het rapport omvat twee publicaties:

The Wadden Sea – A Universally Outstanding Tidal Wetland (over de meest belangrijke universele natuurlijke waarden van het Waddenzeegebied) (pdf, 0,6 Mb)

The Wadden Sea Quality Status Report - Synthesis Report 2010 (een samenvatting van de bevindingen van het QSR 2009).

U kunt het QSR Synthesis Report 2010 en het gehele rapport lezen en downloaden op de website van het Common Waddensea Secretariat (CWSS).

QSR 2009

Het Quality Status Report 2009 wordt voorbereid om de conclusies van het QSR 2004 te updaten en om nieuwe input te leveren voor de trilaterale Ministersconferentie van Duitsland, Denemarken en Nederland op Sylt ( 18 maart 2010).

De uitvoering van de rapportages is gecoordineerd door het Common Wadden Sea Secretariat en the Trilateral Monitoring and Assessment Group. Meer dan 115 wetenschappers uit Nederland Duitsland en Denemarken heben bijgedragen aan dit project gedurende 2008 en 2009 en hebben 30 thematische rapporten voorbereid die nu zijn gepubliceerd op de CWSS website.

Het integrale eindrapport van het QSR 2009 zal begin 2010 verschijnen.

Klik hier om de deelrapporten te bekijken op de website van het CWSS.

QSR 2004

Tijdens het 11th International Scientific Wadden Sea Symposium (Esbjerg, Denemarken, 4 - 8 April 2005) is door dhr. K. Essink (RIKZ-RWS) een engelstalige samenvatting van het Quality Status Rapport 2004 gepresenteerd. Een Nederlandse vertaling is op dit moment nog niet beschikbaar.

    Lees de engelstalige samenvatting (pdf, 124 Kb)Lees de engelstalige brochure (pdf, 2,3 Mb)

    U kunt ook het gehele rapport lezen op de website van het Common Waddensea Secretariat (CWSS): Ga naar de QSR 2004 (Engelstalig)