Nominatie Waddenzee werelderfgoed ingediend bij UNESCO

31 januari 2008

De Nederlandse en Duitse overheid hebben het nominatiedossier voor de Waddenzee vandaag (30 januari 2008) ingediend bij UNESCO. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en haar Duitse collega Sigmar Gabriel zijn verheugd dat deze gezamenlijke nominatie van de Waddenzee als werelderfgoed is ingediend bij het UNESCO Werelderfgoed Centrum in Parijs.
 
De senaat van de deelstaat Hamburg heeft recentelijk besloten het Hamburgse deel van het te nomineren gebied, het Nationaal Park Waddenzee van Hamburg, niet voor te dragen voor de werelderfgoedlijst. De Duitse en Nederlandse regering samen met de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen hebben aangegeven, dat zij de nominatie zonder Hamburg willen doorzetten.
 
Gedurende twee jaar van intensieve voorbereidingen heeft een Nederlands-Duitse werkgroep, voorgezeten door het Duitse ministerie van Milieu een omvangrijk nominatiedossier opgesteld. Het gezamenlijk Waddenzee secretariaat in Wilhelmshaven coördineerde en begeleidde hierbij. Het nominatiedossier beschrijft het wereldwijde belang van het ecosysteem van de Waddenzee en het unieke karakter van de biodiversiteit en de geomorfologische en biologische processen. Beide ministers blijven benadrukken dat de werelderfgoedstatus geen extra regelgeving of juridische beperkingen oplegt.
 
De nominatie als werelderfgoed omvat een groot beschermd gebied. In Duitsland zijn dit de nationale parken van de beide deelstaten Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen. In Nederland gaat het om het gebied dat beschermd wordt door de planologische kernbeslissing Derde Nota Waddenzee.
 
Het grondgebied van Hamburg, wat ongeveer 1,4% uit van het totale door Duitsland en Nederland te nomineren gebied omvat, kan op een later moment worden toegevoegd aan het te nomineren gebied. Ook Denemarken kan op een later moment de Deense Waddenzee nog toevoegen bestaat een zelfde mogelijkheid. Het gaat echter om twee verschillende situaties. Denemarken heeft twee jaar geleden al aangegeven nu niet mee te doen met de nominatie, omdat Denemarken eerst de discussie over de Deense Waddenzee als Nationaal Park wil hebben afgerond.
 
De nominatie van de waddenzee als toekomstig UNESCO werelderfgoed heeft als doel om de regionale en bovenregionale bekendheid te vergroten van dit unieke en waardevolle gebied. Het zou een bijzondere onderscheiding zijn voor het bestaande beschermingsregiem en de internationale samenwerking in de Waddenzee.
 
UNESCO en de adviesraad IUCN (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) die wordt geraadpleegd zullen het nominatiedossier nu beoordelen.