Met waddenfonds helft wensenlijst te vervullen

Datum: 15 november 2005

Bron Leewarder Courant

 

Leeuwarden - In het waddenfonds moet minstens tweemaal zoveel geld als het rijk alle voorliggende plannen voor versterking van natuur en economie in het gebied wil honoreren.

Waar de komende twintig jaar €800 miljoen beschikbaar is uit extra waddengasbaten eisen natuurorganisaties dat hele bedrag al op. De landbouw wil €150 miljoen, Energy Valley €300 miljoen, de Kamers van Koophandel enkele honderden miljoen en de visserijsector €9 miljoen.

De vele claims kwamen gisteren aan de orde bij een conferentie over het waddenfonds in Post Plaza te Leeuwarden. Er gaat al €100 miljoen tot €120 miljoen uit de pot naar de uitkoop van de kokkelvisserij, zodat voor de rest ruwweg €700 miljoen overblijft.

Minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening zal later deze maand bekendmaken waar haar voorkeur naar uitgaat. Gezien de veelheid aan plannen krijgt ze de vrije hand bij het verdelen van het budget, aldus professor Henk Folmer.

Gisteren gaf de bewindsvrouw al aan dat ze natuurplannen boven economische projecten verkiest. Daarmee lijkt ze een uitspraak van de Tweede Kamer te willen afwijzen, die €400 miljoen voor economie bestemde en €400 miljoen voor natuurplannen inclusief uitkoop van de kokkelvisserij. Bovendien wees ze plannen af die bedoeld zijn voor versterking van de economische structuur van de regio. Daarmee gaat een streep door een deel van de plannen van de Kamers van Koophandel.

Natuurorganisaties krijgen het voordeel dat ze amper (10 procent) geld van derden hoeven mee te brengen. Economische investeerders moeten meer dan de helft zelf dragen en stuiten op vele beperkingen door natuurregels. Ook dreigt voor hen de gang naar de rechter als milieuclubs zich niet in hun plannen kunnen vinden.