Spring naar hoofd-inhoud

Restanten van de kerk van het ‘Atlantis van de Noordzee’ ontdekt in Duitse wad

Archeologen hebben in het wad in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein restanten ontdekt van de kerk van de Laatmiddeleeuwse nederzetting Rungholt. Dit handelscentrum werd in de 14e eeuw verzwolgen door het water.

Lees meer
1-6-2023 | Door: Tim van Oijen


Een positieve blik op die fijne exoten

Wat hebben de Japanse oester, Amerikaanse zwaardschedes en venusschelpen gemeen? Het zijn allemaal exoten in de Waddenzee. Maar zijn ze nou een vloek of een zegen?

Lees meer
4-5-2023 | Door: Wouter Hoving


Een weiland delen met brandganzen is voor kieviten geen groot succes

In de weilanden langs de randen van de Waddenzee overwinteren jaarlijks duizenden brandganzen. Ze blijven er tot in het voorjaar en delen dan de ruimte met broedende kieviten, grutto’s, tureluurs en scholeksters. Voor de kieviten is dat nadelig voor hun broedsucces.

Lees meer
6-4-2023 | Door: Tim van Oijen


Zeehonden raken steeds vaker verstrikt in zee-afval

Het aantal gewone en grijze zeehonden dat verstrikt raakt in afval aan de Nederlandse kust is in elf jaar tijd verviervoudigd. Dat concludeerden wetenschappers op basis van meldingen tussen de jaren 2010 en 2020.

Lees meer
3-3-2023 | Door: Wouter Hoving


Zeeduizendpoot peuzelt zeegraszaad

Zeegras in de Waddenzee is geen gemakkelijk leven beschoren. Het kan wegspoelen in een storm en de zaden kunnen diep in het wad verdwijnen door woelende wadpieren. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen lijkt het er ook nog eens op dat de veelkleurige zeeduizendpoot dol is op kiemende zaden. Dat kan zeegrasherstelprojecten bemoeilijken.

Lees meer
2-2-2023 | Door: Tim van OijenMeer WadWeten

Op de overzichtspagina WadWeten op de website van de Waddenacademie zijn alle WadWetens te vinden.