Spring naar hoofd-inhoud

Zeeduizendpoot peuzelt zeegraszaad

Zeegras in de Waddenzee is geen gemakkelijk leven beschoren. Het kan wegspoelen in een storm en de zaden kunnen diep in het wad verdwijnen door woelende wadpieren. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen lijkt het er ook nog eens op dat de veelkleurige zeeduizendpoot dol is op kiemende zaden. Dat kan zeegrasherstelprojecten bemoeilijken.

Lees meer
2-2-2023 | Door: Tim van Oijen


Waddenzee verliest kraamkamerfunctie voor meerdere soorten platvissen

De Waddenzee was altijd een kraamkamer voor platvissen. Uit onderzoek door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research blijkt dat die functie in toenemende mate door andere plekken wordt overgenomen.

Lees meer
13-1-2023 | Door: Wouter Hoving


Slijkkreeftjes beleven woelige tijden in opwarmende wadbodem

In de wadbodem wemelt het op veel plekken van de langspriet-slijkkreeftjes. Deze kleine kreeftachtigen verzamelen vanuit kokertjes in de bodem hun voedsel. Ze zijn het actiefst bij hogere watertemperaturen en veel aanwezigheid van voedsel, zoals algen. Recent onderzoek toont aan dat die combinatie hen echter ook fataal kan worden.

Lees meer
8-12-2022 | Door: Tim van Oijen


Eidereend moet afscheid nemen van megagezonde mosseldieet

De menukaart van de eidereend in de Wadden is in dertig jaar tijd veranderd. De vogels eten minder mosselen en kokkels en meer scheermessen. Tegelijkertijd is de conditie van de vogel erop vooruit gegaan.

Lees meer
3-11-2022 | Door: Wouter Hoving


Toename hittegolven zet iconische soort in Waddenzee onder druk

De wadpier is een iconische soort voor de Waddenzee. Hij komt ook voor in Zuid-Europa, tot en met de zuidkust van Spanje. Maar voor hoe lang nog? Wetenschappers voorspellen dat klimaatverandering het dier deze eeuw naar het noorden zal verdrijven. In de Waddenzee kan hij het ook zwaar krijgen.

Lees meer
6-10-2022 | Door: Tim van Oijen


Meer WadWeten

Op de overzichtspagina WadWeten op de website van de Waddenacademie zijn alle WadWetens te vinden.