Spring naar hoofd-inhoud

Een nieuwe brakke soort in Friesland: de brakwetterstrânskulp

In het westen van Friesland is dit voorjaar de brakwaterstrandschelp gevonden op een groot aantal plaatsen. Die geven goed de verspreiding weer van een nieuwe soort, die brakke omstandigheden nodig heeft om zich voort te planten.

Lees meer
16-09-2021 | Door: Cora de Leeuw

Is de Japanse oester een broeinest van mosselparasieten?

De Japanse oester die zich in het begin van deze eeuw explosief heeft verspreid in de Waddenzee, blijkt een geschikte gastheer te zijn voor de slikkokerworm. Deze parasiet had het aanvankelijk vooral op mosselen had voorzien.

Lees meer
12-08-2021 | Door: Tim van Oijen

Een tapijt van harige mosdiertjes

Harige mosdiertjes spoelen dit jaar met miljarden tegelijk aan. Op de stranden van de Waddeneilanden vormen ze af en toe tapijtdikke lagen. Zulke invasies zijn zeldzaam. Deze beestjes van 1 millimeter groot zijn belangrijk voor heel veel organismen in zee.

Lees meer
15-07-2021 | Door: Cora de Leeuw

De drieteenstrandloper broedt energiezuinig

Koppeltjes drieteenstrandlopers broeden op verschillende manieren. Sommige broeden samen een nestje uit, maar vaker nog nemen man en vrouw ieder een legsel voor hun rekening. Wat betekent dat voor hun energiehuishouding?

Lees meer
17-06-2021 | Door: Tim van Oijen

Schol of schar en de aard van het beestje

Het Nederlandse en Europese natuurbeheer is ngericht op soortbescherming. Het kan echter veel voordelen opleveren voor de biodiversiteit wanneer daarbij ook wordt gekeken naar kenmerken van soorten.

Lees meer
13-05-2021 | Door: Cora de Leeuw

Zit de garnaal met zand en plastic in zijn maag?

De garnalen die de bodem afgrazen in de Waddenzee krijgen volop zand binnen en daarmee ook microplastics. Hoe gaan ze daar mee om?

Lees meer
15-04-2021 | Door: Tim van Oijen


Meer WadWeten

Op de overzichtspagina WadWeten op de website van de Waddenacademie zijn alle WadWetens te vinden.