WadWeten
Het Waddengebied is het werkterrein van veel wetenschappers. Onder de noemer WadWeten publiceren de Waddenacademie en de Leeuwarder Courant met ingang van januari 2021 iedere maand een artikel over recent onderzoek op en rond de Wadden. Wetenschapsjournalisten Tim van Oijen en Wouter Hoving beschouwen verschillende kennisdisciplines, waaronder de biologie, geologie en cultuurhistorie.
Meteen naar:
- Zeeduizendpoot peuzelt zeegraszaad
- Waddenzee verliest kraamkamerfunctie voor meerdere soorten platvissen
- Slijkkreeftjes beleven woelige tijden in opwarmende wadbodem
- Eidereend moet afscheid nemen van megagezonde mosseldieet
- Toename hittegolven zet iconische soort in Waddenzee onder druk
- Meer WadWeten

Zeeduizendpoot peuzelt zeegraszaad
Zeegras in de Waddenzee is geen gemakkelijk leven beschoren. Het kan wegspoelen in een storm en de zaden kunnen diep in het wad verdwijnen door woelende wadpieren. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen lijkt het er ook nog eens op dat de veelkleurige zeeduizendpoot dol is op kiemende zaden. Dat kan zeegrasherstelprojecten bemoeilijken.

Waddenzee verliest kraamkamerfunctie voor meerdere soorten platvissen
De Waddenzee was altijd een kraamkamer voor platvissen. Uit onderzoek door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research blijkt dat die functie in toenemende mate door andere plekken wordt overgenomen.

Slijkkreeftjes beleven woelige tijden in opwarmende wadbodem
In de wadbodem wemelt het op veel plekken van de langspriet-slijkkreeftjes. Deze kleine kreeftachtigen verzamelen vanuit kokertjes in de bodem hun voedsel. Ze zijn het actiefst bij hogere watertemperaturen en veel aanwezigheid van voedsel, zoals algen. Recent onderzoek toont aan dat die combinatie hen echter ook fataal kan worden.

Eidereend moet afscheid nemen van megagezonde mosseldieet
De menukaart van de eidereend in de Wadden is in dertig jaar tijd veranderd. De vogels eten minder mosselen en kokkels en meer scheermessen. Tegelijkertijd is de conditie van de vogel erop vooruit gegaan.

Toename hittegolven zet iconische soort in Waddenzee onder druk
De wadpier is een iconische soort voor de Waddenzee. Hij komt ook voor in Zuid-Europa, tot en met de zuidkust van Spanje. Maar voor hoe lang nog? Wetenschappers voorspellen dat klimaatverandering het dier deze eeuw naar het noorden zal verdrijven. In de Waddenzee kan hij het ook zwaar krijgen.
Meer WadWeten
Op de overzichtspagina WadWeten op de website van de Waddenacademie zijn alle WadWetens te vinden.