WadWeten
Het Waddengebied is het werkterrein van veel wetenschappers. Onder de noemer WadWeten publiceren de Waddenacademie en de Leeuwarder Courant met ingang van januari 2021 iedere maand een artikel over recent onderzoek op en rond de Wadden. Wetenschapsjournalisten Tim van Oijen en Wouter Hoving beschouwen verschillende kennisdisciplines, waaronder de biologie, geologie en cultuurhistorie.
Meteen naar:

Restanten van de kerk van het ‘Atlantis van de Noordzee’ ontdekt in Duitse wad
Archeologen hebben in het wad in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein restanten ontdekt van de kerk van de Laatmiddeleeuwse nederzetting Rungholt. Dit handelscentrum werd in de 14e eeuw verzwolgen door het water.

Een positieve blik op die fijne exoten
Wat hebben de Japanse oester, Amerikaanse zwaardschedes en venusschelpen gemeen? Het zijn allemaal exoten in de Waddenzee. Maar zijn ze nou een vloek of een zegen?

Een weiland delen met brandganzen is voor kieviten geen groot succes
In de weilanden langs de randen van de Waddenzee overwinteren jaarlijks duizenden brandganzen. Ze blijven er tot in het voorjaar en delen dan de ruimte met broedende kieviten, grutto’s, tureluurs en scholeksters. Voor de kieviten is dat nadelig voor hun broedsucces.

Zeehonden raken steeds vaker verstrikt in zee-afval
Het aantal gewone en grijze zeehonden dat verstrikt raakt in afval aan de Nederlandse kust is in elf jaar tijd verviervoudigd. Dat concludeerden wetenschappers op basis van meldingen tussen de jaren 2010 en 2020.

Zeeduizendpoot peuzelt zeegraszaad
Zeegras in de Waddenzee is geen gemakkelijk leven beschoren. Het kan wegspoelen in een storm en de zaden kunnen diep in het wad verdwijnen door woelende wadpieren. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen lijkt het er ook nog eens op dat de veelkleurige zeeduizendpoot dol is op kiemende zaden. Dat kan zeegrasherstelprojecten bemoeilijken.
Meer WadWeten
Op de overzichtspagina WadWeten op de website van de Waddenacademie zijn alle WadWetens te vinden.