Spring naar hoofd-inhoud

Hoeveel ultrakleine plastics vind je in de Waddenzee?

Piep–maar-dan-ook-echt-píépklein zijn de stukjes plastic die onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het NIOZ opdoken in de Waddenzee. Het gaat om deeltjes van een duizendste millimeter. En ze blijken er met vele in te zweven.

Lees meer
1-09-2022 | Door: Wouter Hoving


Visdiefjes verschillen in de keuze van hun vakantiebestemming

Visdiefjes trekken in de nazomer vanuit hun broedgebieden naar overwinteringsgebieden in het zuiden. Een deel van de vogels die in Duitsland nabij de Oostzee broeden, trekt niet langs de west- maar de oostkust van Afrika. Dat doen er meer dan gedacht.

Lees meer
4-08-2022 | Door: Tim van Oijen


Wat doen strengere regels met de hobbyvisserij?

De afgelopen decennia is recreatieve visserij veranderd onder invloed van technologische, maatschappelijke en wetgevende veranderingen. Op wat voor manier? En wat doet dat met de hobbyvissers? Een Engelse en twee Australische onderzoekers zochten het uit in de staat Queensland in Australië.

Lees meer
8-07-2022 | Door: Wouter Hoving


Heeft een mossel hinder van lawaai?

Jawel, een mossel kan ‘horen’. In een experimentele setting blijken mossels hun kleppen half te sluiten in reactie op geluidspulsen. Veldexperimenten zijn nodig om vast te stellen of mosselen hinder ondervinden als ze het lawaai van bijvoorbeeld passerende schepen om de oren krijgen.

Lees meer
2-06-2022 | Door: Tim van Oijen


Mosselbank onder water leeft een jaar korter dan die op droogvallend wad

Als mossel in de Waddenzee kun je maar beter zorgen dat je groeit in de delen die af en toe droogvallen. Op die mosselbanken leef je gemiddeld wel een derde langer. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Marine Research (WMR).

Lees meer
6-05-2022 | Door: Wouter HovingMeer WadWeten

Op de overzichtspagina WadWeten op de website van de Waddenacademie zijn alle WadWetens te vinden.