Spring naar hoofd-inhoud

Strandbroeders op Ameland

De winterperiode is een heerlijke tijd om uit te waaien langs de Nederlandse stranden, waar wind, stromend water en stuivend zand ons een natuurlijk gevoel geven van rust en ruimte. Vanaf het vroege voorjaar, in maart en april, worden vooral de brede stranden van de Waddeneilanden het broedgebied van de strandplevier, de bontbekplevier en de dwergstern.

Lees meer
6-01-2022 | Door: Cora de Leeuw

Wad kan het water aan de lippen komen te staan

De stijgende zeespiegel vormt een bedreiging voor droogvallende wadplaten. Als de platen verdrinken heeft dat grote gevolgen voor de vogels die er voedsel zoeken en voor de waterveiligheid. Nieuw onderzoek laat zien welke delen van het waddengebied het gevoeligst voor verdrinking zijn.

Lees meer
8-12-2021 | Door: Tim van Oijen

Zoetwaterschokken en verdrinking: wat doet klimaatverandering met het Waddengebied?

Het klimaat verandert sneller dan gedacht. Niet voor niets wordt er wereldwijd alarm geslagen en naar overeenstemming gezocht in Glasgow. Voor het Waddengebied betekent dat meer hitte, minder vorst, extreme neerslag, meer droogte en een versnelde zeespiegelstijging: enorme gevolgen voor mens en natuur.

Lees meer
11-11-2021 | Door: Cora de Leeuw

‘Keilende’ zeevogels melden zich langs de kust

De herfst is bij uitstek de tijd om bijzondere zeevogels vanaf de Noordzeestranden van de Waddeneilanden te zien passeren. Vooral bij een stevige noordwestenwind, want dan waaien ze als het ware naar de kust toe. Sommige soorten zijn langeafstandszwervers en zitten een paar weken later al weer aan de andere kant van de wereld.

Lees meer
14-10-2021 | Door: Tim van Oijen

Een nieuwe brakke soort in Friesland: de brakwetterstrânskulp

In het westen van Friesland is dit voorjaar de brakwaterstrandschelp gevonden op een groot aantal plaatsen. Die geven goed de verspreiding weer van een nieuwe soort, die brakke omstandigheden nodig heeft om zich voort te planten.

Lees meer
16-09-2021 | Door: Cora de Leeuw


Meer WadWeten

Op de overzichtspagina WadWeten op de website van de Waddenacademie zijn alle WadWetens te vinden.