Spring naar hoofd-inhoud

Wagenborg wil eind dit jaar weten hoe toekomstig eilandenvervoer eruitziet

NES (AMELAND) – Rederij Wagenborg wil eind dit jaar een nieuw vervoersconcept van en naar Ameland en Schiermonnikoog presenteren. Want hoe kan het vervoer naar de Waddeneilanden in de toekomst op een duurzame manier worden geregeld, zonder aanhoudende baggerwerkzaamheden en geschrapte of vertraagde afvaarten?

Rederij Wagenborg organiseert deze week verschillende bijeenkomst om inspiratie op te doen en om een zo goed mogelijk antwoord op bovenstaande vraag te kunnen formuleren. Inwoners, ondernemers, personeel en politici; iedereen kan meedenken over het toekomstige vervoersconcept.

“De ideeën gaan van zeppelin tot tunnel en alles wat daartussen zit”, vertelt directeur Ger van Langen van Wagenborg. “Wij kijken natuurlijk naar een scenario waarbij de bereikbaarheid gestoeld is op de verbinding per schip. Daar is nog niets van te zeggen, we staan aan het begin van dat traject.”

"Kan niet meer"

Dat het niet langer kan zoals het nu gaat, daar is Van Langen het wel mee eens. De vaargeul tussen Holwert en Ameland slibt dicht en er moet continu worden gebaggerd. Eind vorige maand nog zette Rijkswaterstaat een extra baggerschip in. “Zoals we de veerdiensten de afgelopen decennia hebben uitgevoerd, dat kan niet meer in de toekomst”, aldus Van Langen.

Voor inwoners en ondernemers op de Waddeneilanden zijn de veerdiensten van cruciaal belang. “Wij zijn heel erg afhankelijk van deze levensader”, vertelt ondernemer Dirk Metz. “Wij hebben geen andere keuze.”