Spring naar hoofd-inhoud

Waddenfonds draagt bij aan twee leefbaarheidsprojecten

Twee projecten die inzetten op ontmoeting en verbinding zijn met steun van het Waddenfonds een stapje dichterbij gekomen. Het voormalige dorpscafé in Ferwerd wordt verbouwd tot ontmoetingsruimte voor dorpelingen en kleinschalige woonvorm. In gemeente Waadhoeke organiseren vrijwilligers en ondernemers een fietstocht langs culinaire en culturele plekken. Het Waddenfonds steunt beide projecten met een bijdrage van ruim €25.000. Het geld is afkomstig uit het Budget Lokale Innovaties, dat bestemd is voor leefbaarheidsprojecten in het Waddengebied.

 

Het leegstaande dorpscafé in Ferwerd wordt verbouwd tot een ontmoetingsplek met eetcafé, waar streekproducten worden bereid en aangeboden. Ook komen er woningen voor cliënten met een psychosociale beperking. Verder vestigt zich een VVV-kantoor in het gebouw. Toeristen kunnen hier terecht voor informatie over cultuurhistorische en landschappelijk waardevolle plekken in en rond Ferwerd. Door deze activiteiten krijgen de bewoners tegelijk een zinvolle daginvulling in het ontmoetingscentrum. Het project is een initiatief van Stichting De Kans nr. 2 en draagt bij aan duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied door het versterken van bestaande en nieuwe netwerken. De totale kosten van het project bedragen €231.739 waarvan het Waddenfonds €15.727 bijdraagt.

Inwoners en gemeente Waadhoeke willen op 4 september een fietstocht over diverse afstanden organiseren. Op die manier kunnen de deelnemers de rust en ruimte van het Waddengebied ervaren en de regio ontdekken. Hiervoor is de Stichting Waadhoeke Fietstocht opgericht. Tijdens de fietstocht kunnen de toerrijders streekproducten proeven en cultuurhistorisch belangrijke plekken, kerken en musea bezoeken. Eind augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor de initiatiefnemers en sponsoren. Jongeren kunnen hun maatschappelijke stage vervullen bij verenigingen en stichtingen die bij de organisatie betrokken zijn. De totale kosten bedragen €54.000. De subsidie van het Waddenfonds is €10.000.