Spring naar hoofd-inhoud

Veel mosselen en mesheften op het Wad

De mosselkwekers zijn begonnen met het leveren van de nieuwe oogst consumptie mosselen. De kwaliteit (het vleespercentage) is zeer goed. Meer dan 30% vlees, dat is super. Ook de kleur is goed; mooi blank.

De sortering is echter klein, met andere woorden, de maat van de mosselen is niet groot. ,,Vanuit de handel is er vooralsnog niet veel animo om deze te kopen”, weet visserijkundig ambtenaar Nico Laros van de Waddenunit. Toch verwacht Laros dat het goed komt. ,,Met name de Belgische consument wil grote mosselen. Die worden nu nog vanuit Duitsland aangeboden. Maar als de Duitse mosselen op zijn, zal het wel op gang komen.”

Verstikking en zeesterren
De MZI’s (drijvende touwconstructies waarmee mosselzaad wordt ingevangen) zijn inmiddels geoogst en de opbrengst is over het algemeen erg goed. De kleine mosselzaadjes zijn uitgezaaid op de percelen in de Waddenzee en groeien goed. Sommige mosselkwekers moeten een deel al weer opvissen en uitdunnen om verstikking te voorkomen!

Ook op de vrije mosselbanken is nieuw mosselzaad geboren. De officiële inventarisatie moet nog plaatsvinden, begin september, maar de Waddenunit heeft al enkele “hotspots” onderzocht en dat ziet er goed uit. Tegelijkertijd is er hier en daar wel al veel mosselzaad opgevreten door de zeesterren, die zijn ook gek op mosselzaadjes.

Volledig artikel op website Programma Rijke Waddenzee