Spring naar hoofd-inhoud

Update: bergingsplan containers doorgesproken

Rijkswaterstaat heeft vandaag met betrokken partijen afgestemd over het bergen van de overboord geslagen containers. Dit is een groots opgezette operatie: verloren containers en lading worden verder in beeld gebracht en tegelijkertijd wordt gestart met het bergen van gelokaliseerde objecten in de Eems, en aansluitend in de verkeersbaan boven de Waddeneilanden.

De vaarweg is vergelijkbaar met een drukke A13; het is dan ook essentieel de berging tot in detail voor te bereiden en op het juiste moment uit te voeren. Doel is op korte termijn te starten met de grootschalige bergingsoperatie, dit is onder meer afhankelijk van het weer.

Impact slechte weer
Rijkswaterstaat heeft vandaag per helikopter het waddengebied geïnspecteerd. De vlucht leverde geen bijzonderheden op en de impact van de storm op de verloren containers lijkt mee te vallen. Uit de laatste dekinspectie van de MSC Zoe blijkt dat er 8 containers meer overboord zijn geslagen dan eerder gedacht (in totaal 291). Deze bevatten geen gevaarlijke stoffen. Vanwege de weersomstandigheden zijn er vandaag en worden er ook morgen geen sonarwerkzaamheden uitgevoerd. Deze worden opgepakt zodra het weer het toelaat.

Ruiming losse spullen
De zandplaat Simonszand is sinds vandaag schoon. Op Rif zijn alle losse spullen opgeruimd. Van de drie containers op deze zandplaat is een container op drift geraakt. In opdracht van Rijkswaterstaat is een calamiteitenaannemer naar de locatie van de container gestuurd. De aannemer wist de container naar de haven van Lauwersoog te slepen.

Morgen wordt in samenwerking met een aannemer en 30 vrijwilligers van RWS en Staatsbosbeheer de schoonmaakactie op de Rottums in de Waddenzee hervat. De Rottums is beschermd natuurgebied, daarom worden hier ervaren vrijwilligers ingezet.