Spring naar hoofd-inhoud

 Satellieten op 800 kilometer boven de aarde verzamelen gegevens over Waddenzee

Twee satellieten verzamelen gegevens over de Waddenzee. Onderzoekers en beheerders kunnen daarmee een beter beeld krijgen van hoe het gaat in het gebied, ook met het oog op de toekomst. Dat meldt RTV Noord.

Beeld Rijkswaterstaat

Tot nu toe waren er alleen incidentele metingen en gegevens van vaste meetpalen. Na een voorbereiding van enkele jaren is er sinds kort hulp van twee satellieten.
800 km hoog

De twee Sentinelsatellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zweven op een kleine 800 kilometer rond de aarde. Om de vijf dagen maken ze een opname van onder andere het Waddengebied. Dat gebeurt met speciale camera's die beelden maken waar een schat aan informatie in verborgen ligt. Zo is te zien hoeveel chlorofyl (bladgroen) in de Waddenzee aanwezig is en hoeveel slik er in het water zweeft.

Volgens projectleider Rick Hoeksema van Rijkswaterstaat zijn dat twee factoren die erg belangrijk zijn voor het beheer van de Waddenzee. Rijkswaterstaat is een van de organisaties die deelneemt aan de Basismonitoring Wadden, die de satelliet-observatie in gang heeft gezet.

Volledig artikel op website RTV Noord